Foto: SVT

Forskare varnar för corona-appar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler länder skaffar sig smittspårningsappar. Men nu varnar ett upprop av forskare för att apparna lovar mer än de kan hålla och för riskerna mot den personliga integriteten.

Asiatiska länder var först. Google och Apple samarbetar kring en global standard, och flertalet EU-länder utvecklar nu egna smittspårningsappar. I Norge heter den Smittestopp och med hjälp av mobilens Bluetooth och GPS varnar den om man haft närkontakt med någon appanvändare som testat positivt för covid-19. Man vill också använda appen för att studera effekterna av olika smittskyddsåtgärder.

– På aggregerad och anonymiserad nivå kan vi se rörelsemönster och grad av kontakt i befolkningen, förklarar Gun Peggy Knudsen, vice direktör för norska Folkhelseinstituttet.

Coronapandemin

Forskaruppror mot corona-appar

Men ett 60-tal forskare och experter varnar nu i ett upprop för de hot sådana appar kan utgöra mot människors fri- och rättigheter.

Hur mycket privata data kommer delas? Kommer affärer och arbetsplatser kunna kräva att man använder en sådan app för att få komma in? När ska man sluta använda apparna och hur säkerställer man att datan de samlar in verkligen raderas?

Det är några integritetsaspekter som en av forskarna i uppropet, Virginia Dignum, professor i AI och etik vid Umeå Universitet, lyfter fram. Hon varnar också för att regeringar och myndigheter sätter för stort hopp till corona-appar.

– Brittiska forskare säger att det krävs 60 procent. Enligt våra modelleringar kan det krävas upp till 80-90 procents användning för att de ska vara effektiva, säger hon.

Island har rekord

På tre veckor har var femte norrman börjat använda Smittestopp. 20 procents användning är också vad Singapore kommit upp i efter en och en halv månad. Världsrekordet förefaller Island ha, med 40 procent av befolkningen som laddat ned deras version av smittspårningsappen.

Utrikesbyrån publiceras på SVT Play varje onsdag kl 19.00.

Det sänds också i SVT2 onsdagar kl 22.15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet