Forskningsfartyg med turister fast i polarisen

Uppdaterad
Publicerad

Skickade nödsignal – tre fartyg på väg för att undsätta

Ett ryskflaggat forskningsfartyg som också har turister ombord har fastnat i polarisen vid Antarktis. De 74 ombordvarande lär få sitta där ett par dygn. Svenska resebyrån Expeditions online har bokat platser åt turisterna.

Men Stewart Campbell, som äger Expeditions Online, uppger att han inte har någon överblick över det som händer.

Forskare fast på Antarktis

– Jag har bara bokat in en dam, från Australien, på expeditionen men jag har ju inte anordnat resan, säger Campbell

Tar två dygn

Isbrytaren Akademik Sjokalskij skickade ut nödsignal på juldagen, cirka 2 800 kilometer söder om Tasmanien. Tre fartyg är på väg att undsätta fartyget men det kan ta upp till två dygn innan de är framme, skriver danska nyhetsbyrån Ritzau.

Samtliga 74 ombordvarande uppges vara australiska medborgare. Utifrån vad han skriver på Twitter verkar Chris Turney, expeditionens ledare, inte så oroad:

”Tung is. Vackert; lätt vind. Bara en minusgrad. Allt väl. God jul allihop från Australiska Antarktisexpeditionen”.

Under Chris Turneys expedition, som är planerad att pågå i fem veckor under södra halvklotets högsommar, ska några av de mätningar som den australiska geologen Douglas Mawson gjorde 1911-1914 upprepas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Forskare fast på Antarktis

Mer i ämnet