Marknaden i Wuhan, dit coronaviruset spårats, hålls stängd. Nu tror forskarna att smittan kommer från ormar som sålts inne på marknaden. På bilden en indisk kobra. Foto: TT arkiv

Forskningsrön: Smittan kan komma från ormar

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en kinesisk stad sätts i karantän på grund av smittspridningen och enligt myndigheterna har 17 personer dött i följderna av coronaviruset. Samtidigt skriver forskare att smittan kan komma från ormar. Det enligt en rapport i Journal of Medical Virology, som citeras av flera medier.

På torsdagen kom nyheten att även staden Huanggang, med omkring sex miljoner invånare, har försatts i karantän på grund av risken för smittspridning. Bussar och tåg har slutat gå, biografer och internetkaféer stängdes och människor uppmanades att inte lämna staden.

Hittills har viruset, som världshälsoorganisationen WHO tills vidare kallar 2019-nCoV, orsakat minst 17 människors död och gjort över 600 personer sjuka i symptom som liknar lunginflammation.

Coronapandemin

Nu drar en grupp kinesiska forskare slutsatsen att det är via kontakt med ormar, mest troligt kinesisk kobra och kinesisk krait, som viruset kunnat ta språnget över till människan, skriver South China Morning Post.

Första gången

Enligt Science Daily visar dna-analys att viruset utgörs av en korsning av ett coronavirus som brukar finnas hos fladdermöss och ett annat virus av mer okänt ursprung. Om forskarna har rätt – deras rön är ifrågasatta – är det första gången som reptiler varit inblandade som mellanvärd när coronavirus muterar och sprids vidare.

2019-nCoV-smittan sprids främst i Kina, men fall har även konstaterats i andra asiatiska länder samt i USA. Spårning visar att flertalet smittade varit i kontakt med djur som varit till salu på en marknad i staden Wuhan. En stad som nu i allt högre utsträckning isoleras från omvärlden.

Marknader där både levande och döda djur av alla dess slag säljs som föda är en del av vardagen i många städer i Asien. Men att blanda vilda djur som ormar, sibetkatter, råttor och fladdermöss på en begränsad yta kan orsaka smittspridning som inte förekommer i naturen.

”Unik möjlighet för virus”

Dessutom medför det hälsorisker, särskilt då många djur slaktas på plats och köttet inte alltid har genomgått ordentliga kontroller.

En stor del av alla nya infektionssjukdomar kommer ursprungligen från djur, enligt Christian Walzer från miljöorganisationen Wildlife Conservation Society.

– Marknader med vilda djur innebär en unik möjlighet för virus att smitta från sina vilda värddjur, säger han till AFP.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs att 25 personer avlidit till följd av viruset. Det officella antalet är än så länge 17.

Fakta om kinesiska coronaviruset

  • Det första människan som smittats av viruset, som WHO till vidare kallar 2019-nCoV, upptäcktes  i slutet av december i den kinesiska elvamiljonersstaden Wuhan.
  • Hittills har mins 17 personer avlidit och mer än 600 har smittats. Symptom är bland annat: feber, hosta, andnöd och andningssvårigheter. 
  • Viruset har spårats till en marknad i Wuhan, och nu genomförs massiva insatser för att stoppa spridningen. Invånarna uppmanas att stanna hemma och undvika folksamlingar. Besökare att hålla sig borta.
  • Stora delar av kollektivtrafiken har stängts och flyg- och tågtrafiken till och från staden har inskränkts. Sedan tidigare har särskilda kontrollstationer satts upp vid järnvägsstationer, flygplatser och vid motorvägen. Där skannas människor för att upptäcka om de har feber. Polis gör också stickprov på djurtransporter på väg in i staden.
  • Även invånarna i närbelägna Huanggang uppmanas att inte lämna sin stad utan särskilda skäl.
  • Coronavirus är en ganska stor familj virus. Men hittills har bara sex av dem smittat människor. Wuhanviruset blir det sjunde.   
  • Forskare ser det som mest sannolikt att djur är den primära smittokällan till viruset, men det smittar även mellan människor. Människor uppmanas att undvika oskyddad kontakt med djur, se till att koka kött och ägg ordentligt, samt undvika nära kontakt med personer som har influensaliknande symptom.

Källor: AP, Reuters, TT m.fl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet