På anstalten utanför Milano i Italien finns lekplats och trädgård för förskolans barn innanför stängslen. Foto: AFP

Förskola innanför murarna i fängelse med nya idéer

Uppdaterad
Publicerad

Inne i ett fängelse utanför Milano i Italien finns en förskola som är öppen för fångarnas barn och traktens ungar som bor utanför murarna. Det sociala experimentet har väckt stort intresse.

– Det är viktigt att de intagnas barn får vara i en normal omgivning med många andra ungar, säger mamman Simona Gallo till nyhetsbyrån AFP.

Bollatefängelset experimenterar med många nya grepp för att öppna sig och interagera med omvärlden utanför murarna. Det senaste projektet är en förskola innanför fängelsemurarna där barn till fångar blandas med ungar från samhället utanför. Även anställda på anstalten har anmält sina barn till förskolan.

Berikande för barnen

– Det är viktigt att de intagnas barn får vara i en normal omgivning med många andra ungar. Att sammanföra barn med olika bakgrund och livserfarenhet är berikande, säger mamman Simona Gallo i ett reportage av nyhetsbyrån AFP. Hon arbetar med utbildning på anstalten och har sina egna tvillingar i förskolan.

Simona Gallo arbetar med utbildning på Bollateanstalten och har sina tvillingar på förskolan. Foto: AFP

– Att inte behandla barn olika ger en underbar signal om integration och om att riva murar, säger fängelsechefen Massimo Parisi.

Flera av föräldrarna från bostadsområdet i närheten uppskattar integrationstanken med förskolan och dess många naturaktiviteter med djur i anstaltens trädgård och lekplats. Och de intagnas barn har blivit mindre isolerade och mer aktiva sedan de fått många nya kompisar att leka med, enligt anstaltens ledning.

Nya projekt

Bollatefängelset är omskrivet i Italien för sina nya grepp inom kriminalvården. Här har man haft projekt med hundar och även hästskötsel, ”Horses in Jail”, med 24 egna hästar.

Vid Bollatefängelset utanför Milano blandas intagnas barn med ungar från samhället utanför murarna. Foto: AFP

Fängelset driver också gourmetrestaurangen ”InGalera”, öppen för allmänheten. Restaurangen ligger innanför murarna och där arbetar intagna i köket och i serveringen. De får lära sig ett yrke och att samarbeta för att bättre kunna möta världen utanför. Inkomsterna får fångarna skicka till sina familjer. Missbrukare och intagna med maffiakontakter tillåts inte att arbeta i restaurangen.

Återfallsbrott minskat

Anstaltens erfarenhet med sin öppna modell är att återfallen i brott minskat om fångarna fått en chans att försörja sina familjer genom professionell utbildning som ger arbetsmoral och stolthet.

Antalet fångar som återgått till brott efter avtjänat straff på Bollatefängelset har sjunkit från drygt 70 procent till 20 procent.

Sysselsättning och barn i svenska fängelser

I Sverige bor mellan 15 och 20 barn tillsammans med en förälder som är intagen på anstalt eller i häkte. Det handlar oftast om små barn och det är socialtjänsten som beslutar om det är lämpligt ur barnets perspektiv. De intagna kan få utbildning i att vara en bra förälder på distans.

På svenska anstalter finns besökslägenheter så att intagna och deras barn kan få tillbringa mer tid tillsammans än bara vid korta besök i ett besöksrum.

På anstalter i Sverige finns sysselsättningsplikt. Anstalterna har rehabiliteringsprogram med behandlingar mot till exempel drogberoende. Alternativt kan man studera eller arbeta i verksamheter som tvätterier och verkstäder inom anstalten.

På anstalten Tygelsjö utanför Malmö finns en handelsträdgård där omkring 30 intagna arbetar med odling av växter. Försäljningen sköts dock av inte av de intagna på anstalten.

Merparten av de som döms till kriminalvård finns i frivården. De avtjänar sitt straff ute i samhället och övervakas. Det gäller de som är villkorligt frigivna, har skyddstillsyn, samhällstjänst eller övervakas med hjälp av fotboja.

Av de intagna som avslutade sina straff under 2013 återföll 29 procent i brott inom tre år. Det är minskning med 13 procentenheter sedan 1999 då 42 procent gick tillbaka till att begå brott.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.