På Instagram har en bild på prinsessan Latifa i gallerian Mall of Emirates i Dubai publicerats, och väckt nya frågor kring prinsessans situation. Foto: Arkivfoton: AP/EPA

Ny bild på prinsessan Latifa har dykt upp – efter tre månaders tystnad

Publicerad

En ny bild som uppges föreställa prinsessan Latifa i en galleria i Dubai har publicerats på Instagram, rapporterar Sky News. Prinsessan har inte synts offentligt sedan 2018.

Prinsessan Latifa Al Maktoum, dotter till Förenade arabemiratens premiärminister Mohammad bin Rashid Al Maktum, gjorde 2018 ett dramatiskt flyktförsök och tvingades tillbaka till Dubai.

I februari publicerades videoklipp där Latifa berättade att hon hölls fången av sin far. Nu kommer det första livstecknet från henne sedan dess. En bild publicerad på Instagram sägs visa prinsessan, när hon sitter tillsammans med två andra kvinnor vid ett bord på ett kafé i en galleria i Dubai, rapporterar Sky News.

Vän bekräftar för BBC

En av prinsessans vänner har för BBC bekräftat att det är Latifa på bilden, men bildens äkthet är inte verifierad. Enligt BBC uppger källor att bilden inte har lagts ut av misstag, utan kopplas till en ännu ”okänd utveckling av prinssessans situation”.

Munskydd på bordet

Bilden publicerades i torsdags på ett privat konto vars enda inlägg består av bilden. Det är oklart när bilden är tagen, men på bordet syns munskydd vilket enligt Sky News tyder på att bilden är tagen efter pandemins utbrott.

– Förutsatt att fotot är äkta, visar det bevis på liv, vilket är något, men ingenting om villkoren för hennes frihet”, säger Kenneth Roth från organisationen Human Rights Watch till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.