Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hela operationssalen brast ut i applåder” – hör läkarna om det banbrytande ingreppet. Foto: Michelle Rose/Massachusetts general hospital via AFP

Första lyckade transplantationen av grisnjure

Uppdaterad
Publicerad

En grisnjure har för första gången transplanterats till en levande människa. Operationen var lyckad och den 62-åriga mannen, som har en njursjukdom, återhämtar sig bra, enligt läkarna.

Sjukhuset menar att operationen var ett framsteg.

”Operationen är en viktig milstolpe i strävan efter att tillhandahålla mer lättillgängliga organ till patienter”, säger sjukhuset i ett uttalande.

Patientens tillstånd uppges vara stabilt efter operationen och mannen kan redan röra sig i sjukhusets korridorer och kan snart skrivas ut, enligt The New York Times.

Det fyra timmar långa ingreppet utfördes på Massachusetts General Hospital, i Boston den 16 mars.

Hoppfullt för andra sjuka

Operationen, där en njure från en genmodifierad gris har opererats in i en levande människa, är den första av sitt slag. 2021 gjordes en operation i New York där en grisnjure transplanterades till en hjärndöd man, en transplantation som då lyckades.

Nya typer av njurar ”skulle kunna lösa ett svårlöst problem på området – den otillräckliga tillgången till njurtransplantationer”, säger Dr. Winfred Williams, biträdande chef vid nefrologiska avdelningen och patientens njurläkare.

Om njurar från genetiskt modifierade djur kan transplanteras i stor skala kan dialysen bli en ”föråldrad” behandlingsform och ersättas, menar en läkare som har varit med och utvecklat sjukhusets transplantationsprogrammet.

Under de senaste åren har vetenskapliga framsteg, inklusive genmodifiering och kloning, gjort att det är möjligt att modifiera njurgener för att göra organen mer kompatibla med människokroppen. Genmodifieringen gör så att risken att organet stöts bort av immunsystemet minskar.

666 personer väntar på organ

Den 1 januari 2024 väntade 666 personer på en organtransplantation i Sverige, enligt siffror från socialstyrelsen.

Under 2023 togs 65 patienter ned permanent från väntelistan och 26 patienter avled i väntan på organ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.