Första utkastet publicerat: ”Det räcker inte”

Uppdaterad
Publicerad

Snabbare utfasning av kolkraften, tydligare löften och mer klimatbistånd till fattiga länder. Ett första utkast av vad som kan bli ett framtida slutdokument för COP26 har publicerats av FN under onsdagen. Men kritikerna är fortfarande inte imponerade.

– Vi måste höja ambitionerna, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).

Utkastet, som är sju sidor långt, kommer med största sannolikhet att förändras under veckans gång då världens miljöministrar och förhandlare ska förhandla om bland annat utsläppsrätter och klimatbistånd.

Men det ger en föraning om vart förhandlingarna är på väg.

– Signalen är att politikerna verkar uppleva en verklig press. Det beror förmodligen på att forskarna varit så tydliga med att tidsfönstret för att minska utsläppen har krympt och att den senaste tidens extremväder faktiskt beror på klimatförändringarna, säger Erika Bjerström, SVT:s klimatkorrespondent.

Uppmanas fördubbla sitt bistånd

I dokumentet uppmanas länderna att snabba på utfasningen av kolkraften och andra fossila bränslen. De uppmanas också att förnya sina klimatplaner redan nästa år, istället för 2025 som man tidigare kommit överens om.

Av utkastet framgår också att det krävs ett större engagemang från världens utvecklade länder att stödja fattiga länder med klimatbistånd. Länderna ska bidra med ”mer än 100 miljarder”, vilket är den årliga summan som tidigare utlovats.

– Bland annat handlar det om att dubblera finansieringen av så kallade klimatanpassningar. Det kan handla om att bygga murar mot havet för att förhindra översvämningar, säger Erika Bjerström.

Saudiarabien stretar emot

Två dagar kvarstår – och hindren är många. Parisavtalets artikel 6, som handlar om handel med utsläppsrätter, beskrivs som en punkt som kan sätta käppar i förhandlingshjulet.

Utkastet ska nu granskas av de 200 länder som är på plats på COP26. Ikväll inleds första förhandlingen.

– Alla måste vara överens och det finns länder som till exempel Saudiarabien som ofta kämpar emot, säger Per Bolund.

Greenpeace: ”Räcker inte”

Trots höjda ambitioner har det redan uttryckts besvikelse över den första publiceringen. Flera forskare har kallat utkastet för otillräckligt, rapporterar BBC.

”Det är inte en plan för att stoppa klimatkrisen, det är en överenskommelse om att vi alla ska hålla tummarna och hoppas på det bästa(...) Det räcker inte”, skriver Greenpeace internationella generalsekreterare Jennifer Morgan på Twitter på onsdagsmorgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.