En arbetare i Zaragoza och resenärer i Madrids kollektivtrafik. Foto: EPA/Javier Cebollada, Javier Soriano/ AFP)

Spanien öppnar för byggbranschen och tillverkningsindustrin

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagen blir den första vardagen i Spanien, Italien och Österrike med lättnader av vissa restriktioner. I Spanien får arbetare inom byggbranschen och tillverkningsindustrin gå till jobbet. Italien och Österrike tillåter nu fler butiker att hålla öppet.

I Spanien har all icke samhällsbärande verksamhet varit nedstängd de senaste två veckorna. Men sedan annandag påsk tillåts vissa företag som inte kan bedriva distansarbete att återuppta sin verksamhet. Det gäller bland annat byggbranschen och tillverkningsindustrin.

För att försöka hindra en ny virustopp kommer tio miljoner andningsskydd att delas ut i kollektivtrafiken. Spanien har också utfärdat nya riktlinjer om att bland annat desinficera alla föremål som används utanför hemmet, såsom glasögon och mobiler, och att företag ska se till så att det inte uppstår trängsel vid arbetsplatsernas entréer.

Coronapandemin

De flesta spanjorer får dock fortsätta stanna hemma. Sedan en månad tillbaka får invånarna bara lämna hemmet för att uträtta de allra nödvändigaste ärendena.

Det nationella nödläget i landet uppges pågå till den 26 april.

Vissa butiker i Italien

I Italien tillåts bibliotek, bokhandlar och barnklädesaffärer att hålla öppet. I den hårt drabbade regionen Veneto, med huvudorten Venedig, tillåts nu fysisk aktivitet längre hemifrån än de tidigare max 200 metrarna. Även utomhusmarknader i regionen får hålla öppet.

Det nationella nödläget i Italien gäller fram till 3 maj.

Mindre butiker i Österrike

I Österrike får butiker som är mindre än 400 kvadratmeter hålla öppet från och med tisdag. Från och med den 1 maj kan även köpcentrum, större butiker och frisörsalonger hålla öppet.

WHO manar till försiktighet

Världhälsoorganisationen WHO meddelade under måndagen att ett vaccin är det enda som helt kan hejda coronavirusets framfart.

– Vår globala sammanlänkning medför risken för att covid-19 fortsätter att komma tillbaka och blossa upp på nytt, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Restriktionerna som införts i många länder måste därför lyftas långsamt och under kontrollerade former när det väl görs. 

– Kontrollåtgärderna kan bara lyftas om de rätta folkhälsoåtgärderna finns på plats, inklusive en betydande kapacitet för smittspårning, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet