Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Turkiets utrikesminister vill att Paludans koranbränning stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Flera demonstrationer och aktioner hölls i Stockholm på lördagen. Dansk-svenske Rasmus Paludan brände koranen utanför Turkiets ambassad – trots turkiska uppmaningar till svenska myndigheter att stoppa manifestationen. Vid en annan protest mot svenskt Natomedlemskap förekom nya Erdogan-dockor.

Rasmus Paludan, den dansk-svenske politikern som har gjort sig känd genom att bränna Koranen, är på plats i Stockholm och höll på lördagen en allmän sammankomst nära Turkiets ambassad i Diplomatstaden. Ett begränsat antal personer kom till sammankomsten, där Paludan höll tal och brände koranen. Tidigare under lördagen fick Paludans planer Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu att se rött. Han krävde enligt nyhetsbyrån Reuters att svenska myndigheter skulle agera för att stoppa demonstrationen.

I närheten hade även den pro-turkiska organisationen Union of European Turkish Democrats (UETD) en mindre demonstration till stöd för Turkiet. Det var inga oroligheter på platsen, säger polisen till TT.

Nya Erdogandockor

En stund senare samlades ett demonstrationståg vid Norra Bantorget i protest mot Erdogan och den svenska Natoanslutningen. Demonstranterna tågade sedan vidare till Medborgarplatsen. Bland annat deltog Rojavakommittéerna. När gruppen hängde upp en docka föreställande Turkiets president Erdogan utanför Stockholms stadshus retade det upp Turkiet. På lördagens demonstration, som gick lugnt till, förekom det nya Erdogan-dockor. 600-700 personer promenerade också över en flagga med ett porträtt av Erdogan som lagts ut på marken.

Sveriges ambassadör kallades upp

Under fredagen kallade Turkiet upp Sveriges ambassadör Staffan Herrström till landets utrikesdepartement. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters framförde Turkiet ett ”starkt fördömande” av Paludans planerade koranbränning och krävde att tillstånden för de ”provokativa” demonstrationerna dras tillbaka. UD:s presstjänst skriver till SVT Nyheter att man inte går in på några detaljer om fredagens möte.

Samtidigt har försvarsminister Pål Jonson (M) planerade besökt i Ankara i nästa vecka ställts in, enligt flera nyhetsbyråer efter att ha stoppats av Turkiet. Enligt AFP är anledningen till beslutet att Paludan fick demonstrera framför den turkiska ambassaden och Erdogans talesperson Ibrahim Kalin fördömer aktionen som ”ett klart hatbrott”.

Försvarsminister Pål Jonson har avböjt att kommentera den inställda resan. I ett inlägg på Twitter skriver han att mötet har flyttats och ska hållas längre fram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har för avsikt att göra det i slutet av nästa vecka” – Hör försvarsministern om inbjudan att åka till Turkiet.

Planerade demonstrationer 21/1

  1. Opinionsbildaren och den högerextrema politikern Rasmus Paludan har fått tillstånd att hålla en allmän sammankomst klockan 13 på lördagen utanför Turkiets ambassad. En stor polisinsats är under lördagen planerad i Stockholm och stora delar av centrala huvudstaden ska övervakas med drönare.
  2. Samma tid har den pro-turkiska organisationen Union of European Turkish Democrats (UETD) fått tillstånd för en demonstration till stöd för Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan, också utanför ambassaden.  
  3. Några kilometer bort, på Norra Bantorget, väntas ett sedan länge planerat demonstrationståg i protest mot Erdogan och den svenska Natoanslutningen, som ska tåga därifrån till Medborgarplatsen på Södermalm. Det arrangeras av Kurdiska demokratiska samhällscentret. Organisationen räknar med mellan 500 och 600 deltagare. Bland deltagarna i tåget finns Rojavakommittéerna, som förra veckan hängde upp dockan föreställande Recep Tayyip Erdogan. En talesperson för gruppen har sagt i en intervju med SVT Nyheter att de är emot ett svenskt Nato-medlemskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.