En tavla som förvann i samband med en galleristöld 1997 tros nu ha återfunnits – gömd i galleriets vägg. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trädgårdsmästare rensade fram stulet mästerverk

Publicerad

En trädgårdsmästare i Italien tros ha hittat Gustav Klimts stulna verk ”Porträtt av en dam” när han rensade murgröna. Tavlan, som bedöms vara värd runt 60 miljoner euro, försvann spårlöst från ett galleri i Italien för 23 år sedan. I väggen på samma galleri har nu det nya fyndet gjorts.

Mitt under arbetet med att rensa murgröna från väggarna på galleriet i Piacenza i norra Italien upptäckte trädgårdsmästaren en metallplatta. Bakom plattan dolde sig ett hålrum där en tavla som såg ut som den österrikiske konstnären Gustav Klimts verk från 1916 förvarades.

Stals 1997

I samband med att Klimt- tavlan stals 1997 från galleriet återfanns ramen på taket  – möjligtvis för att tjuvarna då ville få det att se ut som att de tagit sig in via lokalens takfönster. Enligt polisen kan planen ha varit att hålla tavlan gömd på galleriets mark tills dess att uppmärksamheten kring stölden lagt sig något.

Italiensk polis vid sidan av den återfunna tavlan som tros vara det stulna verket av Gustav Klimt från 1916. Foto: TT

Tavlans äkthet utreds

Undersökningar genomförs nu för att säkerställa om trädgårdmästarens fynd är originalverket. Galleriets direktör, Massimo Ferrari, är dock säker på att det är den försvunna tavlan som är återfunnen, enligt BBC News. Detta eftersom tavlan har samma stämplar på baksidan som originalet, enligt honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer