Foto: TT/SVT

Fortfarande pressat kring Turkiska gränsen

Publicerad

Situationen för de tiotusentals syrier som befinner sig på gränsen mot Turkiet blir svårare för varje timme som går. Det rapporterar SVT:s utsända på plats.

Än har Turkiet inte gett några besked om när gränsen ska öppnas men på måndagen besöker förbundskansler Angela Merkel Ankara och Turkiets premiärminister Erdogan för att diskutera en flyktingöverenskommelse mellan EU och Turkiet.

EU har sagt att Turkiet är skyldigt att hålla sina gränser öppna för syriska flyktingar men trycker samtidigt på för att den största tillströmningen av flyktingar till Europa sedan andra världskriget ska hejdas.

– Det är fullskaligt krig inne i Aleppo. De flyginsatser som görs i första hand av ryskt stridsflyg drabbar de civila. De här människorna befinner sig i livsfara, både de som flyr och de som är på väg därifrån, säger Stefan Åsberg i Gomorron Sverige, på plats vid turkiska gränsen.

I de provisoriska flyktingläger som satts upp vid gränsstaden Kilis befinner sig 35.000 människor och turkiska myndigheter pratar om att det kan finnas lika många till i området men som inte får någon hjälp. Och samtidigt som en eventuell öppning av gränsen diskuteras så har Erdogan sagt att nationen befinner sig i en kritisk gräns och att man inte klarar så mycket mer.

– Alla som kommer hit pratar om hur viktigt det är att omvärlden tar det här på allvar men situationen är låst på många sätt, berättar Stefan Åsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet