Foto: Nyhetsbyrån TT

Extremister uppges vara på väg till Norge

Uppdaterad
Publicerad

Beredskapen i Norge är den högsta hittills i landet. Enligt säkerhetstjänstens analyschef Jon Fitje Hoffmann har man mottagit uppgifter om att en extremistgrupp från Syrien ska vara på väg till Norge.

Den norska säkerhetspolisen kände till uppgifterna redan vid torsdagens presskonferens men valde att gå ut med informationen först på fredagsmorgonen.

– Vi fick information om att en grupp människor rest från Syrien i syfte att utföra en terroristattack i väst, och Norge har nämnts specifikt, säger Hoffmann till norska TV2 och fortsätter:

Terrorhot mot Norge

– Vi arbetar med att kontrollera om uppgifterna stämmer, men de verkar trovärdiga. Vi vet inte ännu var gruppen kan befinna sig.

Undersöker radikala miljöer

Det var den nyinrättade antiterrorgruppen Felles kontraterrorsenter (FKTS) som avslöjade hotet, där personer med koppling till en extremistgrupp i Syrien kan ha för avsikt att genomföra en attack mot Norge inom de närmaste dagarna. I antiterrorgruppen, som bildades i februari, ingår personal från både säkerhetspolisen PST och den militära underrättelsetjänsten, skriver Bergens Tidende.

Polisen har även börjat uppsöka olika kriminella och radikala miljöer i Oslo för att kontrollera konkreta personer. Även om dessa inte nödvändigtvis kopplas direkt till terrorplanerna kan de sitta på viktig information, skriver VG.

Enligt polisdirektör Odd Reidar Humlegård kan den höjda beredskapen hållas kvar länge och kan även komma att skruvas upp ytterligare.

– ”Fruktan är terrorns främsta vapen” skriver tidningen VG på ledarsidan i dag. Och det är också det som norrmännen säger när man pratar med dem – att det obehagligaste nästan är oron och rädslan som man känner nu, säger SVT:s Frida Björk, som är på plats i Oslo.

”Hotet kan komma från förlorarsidan i inbördeskriget”

Säkerhetspolisen i Norge har inte gått ut med vilka som ligger bakom hotet.

– Om det verkligen finns ett terroristhot i Norge med syrisk bakgrund är det absolut rimligast att tänka sig att de misstänka gärningsmännen kommer från förlorarsidan i det syriska inbördeskriget, säger Per Jönsson på Utrikespolitiska Institutet.

Det finns hundratals rebellgrupper i Syrien, både sekulära och islamistiska, som i tre och ett halvt år försökt bekämpa assad-regimen, säger han.

– De har trängts tillbaka i det senaste året. Det rimligaste är att tänka sig att några individer tar ut sin hämndlystnad eller besvikelse på mål i utlandet som man anser inte har stött dem tillräckligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhot mot Norge

Mer i ämnet