Jerome Powell, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Arkivbild. Foto: ERIC LEE/TT

Fortsatt hög ränta väntar i USA

Publicerad

På onsdagskvällen offentliggjordes den amerikanska centralbankens protokoll från decembermötet. Det visar att man räknar med att fortsätta hålla räntan hög under 2023, men efter det spår bedömare att räntan kommer att sänkas.

Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve (Fed), räknar med att behålla styrräntan på en hög nivå ”ett tag till” och göra ytterligare höjningar under året. Det framgår av protokollet från bankens decembermöte som blev offentligt på onsdagen, rapporterar TT.

Fed bedömer att det är nödvändigt att behålla den höga räntan fram till att inflationen visar säkra tecken på att vända tillbaka ned mot 2 procent.

Pumpar upp räntan

Beskedet kommer efter att Fedchefen Jerome Powell meddelat en höjning med 0,50 procentenheter i december, till intervallet 4,25 – 4,50 procent, den högsta nivån på 15 år. Sammanlagt gjorde Fed sju höjningar 2022, däribland fyra så kallade trippelhöjningar på rad, för att få bukt med den skenande inflationen.

Bedömare spår att Fed kommer att ha pumpat upp räntan till 5,00–5,25 procent i slutet av 2023, för att sedan börja sänka den under nästa år.

USA-börsens reaktion

De ledande aktieindexen i USA backade något sedan Feds protokoll blev offentligt på onsdagskvällen, men återhämtade sig inför stängning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.