Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anna Kurth/AFP, SVT

Fortsatt oroligt i Frankrike – går inte att sätta in fler poliser

Uppdaterad
Publicerad

De vilda protesterna mot den franska regeringens pensionsreform fortsatte natten till fredag. Ett gäng på 200 personer har under natten skapat kaos i Paris, berättar frilansjournalist Jennifer Paterson på plats i staden.

– Det finns inte fler poliser att sätta in. Trupperna är maxade.

Drygt 3,5 miljoner personer uppges ha gett sig ut på gatorna i Frankrike för att protestera mot regeringens beslut om att höja pensionsåldern från 62 till 64 år. Paris är hårdast drabbat av oroligheterna men även andra städer är drabbade.

Välte sophögar

Bland annat sattes stadshuset i Bordeaux i brand på torsdagen. Myndighetsbyggnader i staden Lorient ska också ha attackerats.

– Under natten har ett gäng på cirka 200 unga personer dragit runt i Paris och vält bilar och skotrar, kastat saker omkring sig och vält de stora sophögar man har sett på bilder den senaste veckan, säger Jennifer Paterson

Hon beskriver vissa delar av Paris som en krigszon med stark röklukt och krossade skyltfönster.

Statsbesök med kungligheter

Ett ökat antal poliser har satts in i flera städer. Bara i Paris fanns 5 000 poliser på plats under torsdagen.

– Enligt uppgifter i morse finns inte fler poliser att sätta in nu, vilket borde vara den naturliga följden. Jag vet faktiskt inte hur polisen väljer att gå vidare nu, säger Jennifer Paterson.

Mitt i turbulensen ska president Macron dessutom ta emot ett statsbesök från brittiska kungahuset i helgen, något han också fått kritik för.

Hör mer om situationen i Frankrike i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.