EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker Foto: Scanpix/TT

Fortsatt tystnad från Juncker

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionens nye ordförande Jean-Claude Juncker fortsätter tiga om sin roll i Luxemburgs omdiskuterade skattesystem. Diskussion pågår om att väcka misstroendevotum i EU-parlamentet.

Framför allt från vänstergruppen GUE-NGL finns en uttalad vilja att försöka tvinga fram en omröstning. För det krävs dock stöd från ytterligare minst ett 20-tal ledamöter.

Flera andra partigrupper har också reagerat skarpt på uppgifterna om hur hundratals utländska företag fått aktiv hjälp med att via Luxemburg pressa ned sina skatter. Exempelvis liberala Alde och socialdemokratiska S & D talar dock än så länge främst om att få förklaringar från Juncker, som var premiärminister i Luxemburg från 1995 till 2013.

Diskuteras på finansministermötet

Det luxemburgska skattesystemet lär samtidigt diskuteras vid EU:s finansministermöte i Bryssel i dag, åtminstone informellt.

– Det är klart att det är viktigt att ledningen i Europa står upp för att det är viktigt att bolag betalar skatt. Det tror jag är någonting som alla medborgare i Europa förväntar sig – att bolag som verkar här också är med och bidrar till skola, sjukvård, pensioner och annat, säger Sveriges Magdalena Andersson (S) på väg in till mötet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska företag i skatteavslöjande

Mer i ämnet