Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se landbruksdemonstrationer i Nederländerna. Foto: Vincent Jannink/EPA/TT.

Därför orsakar nederländska protester traktorkaos i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Brinnande höbalar, traktorkaos och våldsamma sammandrabbningar med polis. I Nederländerna har regeringens nya klimatmål orsakat en storm hos lokala bönder vars protester nu stoppar trafik och varuleveranser i hela landet.

Orsaken? Regeringens uppdaterade klimat- och miljömål som har väckt en brinnande ilska hos nederländska bönder som menar att de nya målen helt kan slå ut verksamheten för en stor del av landets bondgårdar. Det här vet vi om protesterna: 

Kraftig minskning av kväveutsläpp

I juni kom regeringens besked om uppdaterade klimat- och miljömål som endast kan nås med en kraftig boskapsminskning och mindre gödsel. Framförallt måste landets utsläpp av kväve och ammoniak minska med totalt 50 procent till 2030 – som primärt orsakas av bodskapsskötsel.

Men en reducering av den omfattningen skulle, enligt regeringen själv, innebära att 30 procent av landets bönder med boskapsskötsel skulle tvingas lägga ner sin verksamhet helt och hållet.

Motiveringen bakom förslaget är att kväveutsläpp kan ge upphov till surt regn och att gödselutsläpp som når närliggande vattendrag utgör ett hot mot marinbiologisk mångfald.

Förslaget skulle påverka 131 områden i landet som ligger i direkt anslutning till sårbara naturområden.

Traktorblockader stoppar trafiken

De senaste dagarna har bönder blockerat stora europavägar runt om i landet med hjälp av traktorer och höbalar. Foto: Jeroen Jumelet / ANP

Klimatplanerna har fått landets bönder och allierade att rasa. Frustrerade och oroliga demonstranter samlades i tusentals vid gränsen mot Tyskland för att förhindra trafiken förra helgen.

I måndags stoppade en traktorblockad leveranser till en matbutik i staden Drachten. Höbalar har satts i brand vid sidan av vägar över hela landet och på torget Dam samlades ett dussintal traktorer med banderoller som löd ”kriget har börjat, och vi kommer att vinna”.

Under fredagen uppmuntrade Amsterdams flygplats resenärer att ta kollektivtrafik till flygplatsen då traktorer fortsatt blockerar vägarna in till flygplatsen.

Polis sköt mot 16-åring

I Nederländerna har polisen försökt bryta upp traktorblockader i hela landet, här utanför varumärkeskedjan Boni i området Nijkerk. Foto: Robin van Lonkhuijsen / TT

I tisdags sköt lokal polis mot en 16-årig deltagare vid protesterna i Friesland, en provins i norra Nederländerna. 16-åringen ska vid tillfället ha kört en traktor mot polisen som sedan sköt för att stoppa framfarten av fordonet.

Pojken greps i samband med händelsen, misstänkt för mordförsök, men friades redan dagen efter. Vid den tidpunkten hade dock klipp från händelsen redan hunnit blivit virala på sociala medier och 16-åringen blev snabbt en symbol för de omfattande protesterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.