Protesterna fortsätter Delhi efter den grymma våldtäkten på en femårig fllicka. Foto: Scanpix

Fortsatta protester efter flickvåldtäkt i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Ilskna protester mot sexuellt våld rasar i den indiska huvudstaden New Delhi.

Polis har gripit ytterligare en misstänkt för våldtäkten och bortförandet av en femårig flicka i staden i förra veckan – och flera andra fall av våldtäkter mot minderåriga har uppdagats.

Den gripne mannen, som ska ha pekats ut av den huvudmisstänkte, hämtades av polis i sina släktingars bostad i delstaten Bihar i östra Indien.

– Han gömde sig i sin farbrors hem. Vi har gripit honom och han kommer snart att föras till Delhi för förhör och medicinsk provtagning, säger en hög tjänsteman inom utredningen till AFP.

Flera fall

Den femåriga flickan vårdas på sjukhus och hennes tillstånd uppges vara stabilt, trots svåra inre skador. I mer än 40 timmar hölls hon fången i ett låst rum i källaren i det flerbostadshus där hon bodde. Hon utsattes för sexuella övergrepp och grovt våld.

De senaste dagarna har flera fall av våldtäkter mot minderåriga uppdagats. Ett av dem rör en 15-årig flicka som ska ha förts bort av två män som tvingade henne att dricka alkohol och sedan våldtog henne, skriver Indian Express. Ett annat fall rör en elvaårig flicka som ska ha våldtagits av en rickshaw-förare i lördags. I delstaten Assam, i nordväst, ska en nioårig flicka blivit skuren i halsen efter att ha utsatts för en gruppvåldtäkt.

Kaotiskt

Fallen har rört upp starka känslor och utlöst en ny våg av protester i Delhi, liknande de som rasade efter den dödliga gängvåldtäkten mot en student på en buss i vintras. På måndagen trängde demonstranter igenom polisens barrikader vid polishögkvarteret och parlamentet. Inne i parlamentet utbröt kaos då oppositionspolitiker rusade in och krävde att våldtäktsfallen skulle diskuteras.

– Trots att parlamentet nyligen godkände tuffare lagar för att förhindra våldtäkter har ondskan inte gett med sig, konstaterade talmannen Meira Kumar enligt Reuters.

* Under 2011 rapporterades 33.000 brott mot barn, bland dem handel med barn för sexuella ändamål, bortrövande och kidnappning. Våldtäkterna mot barn ökade med 30 procent under 2011 och antalet kidnappningar ökade med 43 procent.

* Samtidigt rapporterades 229.000 brott mot kvinnor i Indien. Bland dessa fanns våldtäktsfall, sexuella trakasserier och mord relaterade till hemgift. Nära hälften av fallen rörde våld i hemmet. De sexuella trakasserierna ökade med fem procent, liksom antalet fall av våld i hemmet.

* Av de drygt 24.000 anmälda våldtäkterna rörde mer än 7.000 flickor under 18 år. Hälften av våldtäktsoffren var unga kvinnor under 30 år.

* Källa: Unicef, som hämtat siffrorna från Indiens inrikesdepartement samt nationell brottsstatistik (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protester efter gruppvåldtäkt

Mer i ämnet