Köerna ringlar sig långa ut ur Marawi, när tusentals människor flyr sina hem undan angreppen. Foto: TT

Fortsatta strider i Marawi – tusentals på flykt

Uppdaterad
Publicerad

De lågintensiva striderna mellan militär och militanta islamister i den ockuperade staden Marawi, i södra Filippinerna, är nu inne på fjärde dygnet och tusentals människor har tvingats fly. Landets president Rodrigo Duterte har utropat undantagstillstånd, men bjuder under fredagen också in ledare för den lokala terroristfraktionen till samtal.

Uppgifterna om döda och skadade varierar. Enligt nyhetsbyrån AP ska minst 44 människor ska ha dödats sedan striderna utbröt natt mot tisdag då Maute, en militant islamistisk grupp trogen terrororganisationen Islamiska staten (IS), gick till attack mot Marawi, på ön Mindanao.

Av de döda ska 31 vara terrorister och 13 soldater, 39 soldater ska också ha skadats, enligt den filippinska tidningen Sunstar.

Det rapporteras också om att 11 civila har dödats. En katolsk präst och omkring 15 kyrkobesökare ska hållas gisslan sedan de kidnappats av terrorgruppen IS. Men omkring 150 civila som varit instängd i byggnader ska också ha räddats av militären, enligt Manila Times.

LÄS MER: Undantagstillstånd på Filippinerna

”Nattetid kan vi höra skottlossning”

Militären har slagit en ring runt staden och helikoptrar hovrar ovan. Sedan terrorister minerat byggnader är det riskabelt för styrkorna att gå in i staden. Omkring 30-40 terrorister tros fortfarande barrikadera sig på olika håll. 

– Nattetid kan vi höra skottlossning. Jag ber för att kulorna inte ska träffa vårt hus och oss. Jag hoppas att bomberna inte ska slå ner i närheten och skada oss, säger Mohammad Usman, boende i staden som under de senaste dagarna bevittnat massiva flyktingströmmar.

Marawi har omkring 200.000 invåndare, varav drygt hälften nu uppges ha lämnat staden, uppger Marawis borgmästare för Sunstar. Det har lett till omfattande trafikstörningar och vägarna ut är blockerade av stillastående fordon.

Bjuder in till samtal

Duterte var snabb med att införa undantagstillstånd i regionen, vilket innebär att vem som helst kan gripas utan order från domstol.

– Ni kan arrestera vem som helst, genomsöka vilken hus som helst utan husrannsakansorder, sade Duterte under fredagen, under det att han försvarade sitt beslut om undantagstillstånd och uppmanade militären att ta i med hårdhandskarna.

Men han går också ut med en inbjudan om samtal till lokala företrädare för Maute.

– Om de vill samtala skulle jag vara ytterst tacksam, säger han enligt tv-stationen ABS CBN.

Undantagstillstånd kritiseras

Flera människorättsorganisationer, däribland Amnesty International, har kritiserat Dutertes beslut att införa undantagstillstånd. Bland annat menar man att myndigheterna tydligt måste tidsbestämma perioden undantagstillståndet varar – i nuläget 60 dagar – så att det rättsosäkra läget inte övergår i ett permanent tillstånd. Duterte, som mött massiva protester från omvärlden för sitt skoningslösa krig mot knarket, har tidigare sagt sig vilja inför undantagstillstånd för att ”göra slut på alla problem”, rapporterar The Japan Times.

LÄS MER: Duterte anmäld för brott mot mänskligheten

Försökte gripa terrorledare

Mautes angrepp i Marawi föregicks av att regeringsstyrkor natt mot tisdag genomförde en misslyckad operation att tillfånga ta Isnilon Hapilon, ledare för den islamistiska terroristorganisationen Abu Sayyaf. Organisationen kämpar för ett självständigt muslimskt Mindanao, svor trohet till IS 2014 och har bidragit med vapen och träning av jihadister som sedan rest vidare för att strida i Syrien och Irak.

USA har sedan en tid tillbaka utfäst en belöning om 5 miljoner US-dollar till den som lämnar uppgifter vilka leder till Hapilons gripande. Hapilon tros fortfarande gömma sig i Marawi, uppger Sunstar.

Justitieminister Jose Calida säger i ett uttalande att malaysiska och indonesiska medborgare finns bland de stridande i Maute.

– Det som händer i Mindanao är inte längre ett uppror av filippinska medborgare. Det har har övergått till en invasion av utländska terrorister som tagit till sig IS uppmaning.

IS växer i Filippinerna

Calida syftar på det som många befarat: att ögrupperna i södra Fillipinerna ska bli en fristad för återvändande jihadister. IS befäster nu sina positioner i regionen. Det sker sedan Abu Sayyaf visat terrororganisationen lojalitet och sedan IS möter allt starkare motstånd i Syrien och Irak.

– Vår prognos för 2017 är att hotet i denna region kommer att växa, sa Rohan Gunaratna, antiterrorist-analytiker, i samband med en terrorsimkonferens i Singapore under april, rapporterar Newsweek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.