Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Förvirring bland svenska resenärer på Mallorca

Uppdaterad
Publicerad

Förvirringen och irritationen blev stor bland svenska resenärer på Mallorca när det stod klart att de inte skulle komma hem med sina inbokade SAS-flyg. – Det verkar vara allmän cirkus här, jag blir förbannad, säger Tony Eriksson från Uppsala.

Emelie Andersson och hennes kompis Klara Söderlund har varit på semester på Mallorca och skulle resa hem lördag morgon med SAS. Men fredag kväll fick de först ett sms om att det skulle bli strejk och sedan, vid 22-tiden på kvällen, ytterligare ett sms med besked om att deras flight var inställd. Det berättar Emelie på telefon från flygplatsen i Palma.

– Det sista beskedet kom precis när SAS hade stängt sitt kontor för kvällen, så vi kunde inte ringa dem. Vi visste inte alls vad vi skulle göra. Konstigt att beskedet kom så sent, säger Emelie.

Behöver hundvakt och mediciner

De åkte till flygplatsen lördag morgon för att försöka ta reda på hur de skulle kunna ta sig hem. För Emelie är det viktigt att komma hem så snart som möjligt, av flera skäl.

– Vi har hundvakt hemma, men bara till i dag, så vi måste fixa en ny. Nu har kompisar lovat ta hand om hunden, men de kan bara över helgen. Jag har också mediciner hemma som jag måste ta. Och bilen står på Arlanda så vi måste dit och hämta den.

Hon säger att hon redan på tisdag ska resa till Irland, också med SAS.

– Så jag måste ta reda på vad som händer med den resan också.

Arga och förvirrade

Hur är stämningen på flygplatsen, hur har människor runtom er reagerat över strejkbeskedet och de inställda flygen?

– Folk är både arga, irriterade och förvirrade. Jag känner mig rätt virrig själv, vet inte vad som händer.

Medan vi pratar i telefon kommer beskedet att Emelie och Klara kommer med ett flyg till Köpenhamn kl 18 lördag kväll. Emelie är lättad.

– Man får se det positiva, vi kommer ändå hem.

På samma flygplats sitter Tony Eriksson från Uppsala fast. Han är frustrerad.

– Det verkar vara allmän cirkus här. Alternativet är Köpenhamn, men det är inget alternativ för oss. Det är dåligt, jag blir förbannad, vi vet ingenting. De säger att de ska ordna allting i kväll. Det är inte bra.

Även SVT:s reporter Sofia Bering befinner sig på flygplatsen  i Palma.

– Det är två SAS-flyg med 180 passagerare som blivit inställda. Det är både reguljära resenärer och sådana som åkt med någon researrangör, säger Sofia Bering.

Köpenhamn i stället för Stockholm

Liksom Emelie och Klara får Sofia flyga till Köpenhamn i stället för till Stockholm. Vad som sedan händer vet de inte.

– Troligen får vi hyra bil för att ta oss vidare, vi vet inte men vi får improvisera, säger Sofia.

Vad tänker då Emelie om själva strejken?

– Det är löjligt – betala piloterna det de vill ha, SAS förlorar bara på det här! säger Emelie.

Några mejl som kommit till SVT:s nyhetsredaktion berättar också om resenärer som är nöjda med den information de fått från sina researrangörer. Men medan en är nöjd med att ha fått en dags extra semester skriver en annan att även även om informationen varit utmärkt så är ovissheten stor.

SVT Nyheter fortsätter givetvis bevaka utvecklingen kring flygstrejken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer