Fouad Yocefi: Det här är skälen till en ny riksrättsprocess

Uppdaterad
Publicerad

Nancy Pelosi ger vicepresident Mike Pence 24 timmar på sig att agera – sedan vill hon dra igång en ny riksrättsprocess mot Donald Trump. Framförallt har det att göra med vilken historieskrivning man vill se, säger Fouad Youcefi, SVT:s utsände i Washington D.C.

Använder inte Mike Pence det 25:e tillägget för att avsätta Donald Trump så vill talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, inleda en ny riksrättsprocess mot honom. För att Trump ska bli fälld krävs en kvalificerad majoritet i senaten.

Fouad Youcefi, SVT:s utsände i Washington D.C. säger i Morgonstudion att det dels handlar om att Demokraterna vill att det för historieskrivningens skull ska bli tydligt att Trump, enligt dem, varit den värsta presidenten i USA:s historia. Att ställas inför riksrätt två gånger är helt unikt. Men det finns också andra skäl.

Kongressen i USA stormad

– Fälls han så förbjuds han från att ställa upp i presidentvalet igen, säger Fouad Youcefi.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet