USA:s president Donald Trump och palestinernas president Mahmoud Abbas vid ett möte i Israel förra året. Arkivbild. Foto: TT

Analys: Frågan är om en sådan fredsplan går att uppnå

Publicerad
Analys ·

När USA:s president Donald Trump och palestiniernas president Mahmoud Abbas träffades i FN förra året talade de uppsluppet om ”århundradets deal” en israelisk-palestinsk ”fredsplan”. Men efter Trumps agerande med ambassadflytt och erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad är frågan om en sådan fredsplan går att uppnå.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

I dag sade Trump att han vill se en tvåstatslösning, och att detaljerna i fredsplanen kommer att avslöjas om två–tre månader. Men Abbas har kallat planen för ”århundradets slag i ansiktet” och samtalen mellan palestinierna och USA har i stort sett stannat av. Det är detaljerna det handlar om.

Tar emot för palestinerna

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anser att en framtida palestinsk stat måste demilitäriseras och att palestinierna bör erkänna Israel som det judiska folkets stat. Det är villkor som palestinierna har svårt att gå med på. Men andra av USA:s nära allierade i Mellanöstern – Saudiarabien och Förenade Arabemiraten – är starka förespråkare för en tvåstatslösning.

Trumpadministrationen har tidigare deklarerat att man skulle stödja en sådan lösning om båda parter kom överens. Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner sade nyligen i en intervju i New York Times att hans Mellanösternteam ville ”slakta konfliktens heliga kor för att skaka om diskussionen” i den frusna konflikten.

Fakta gynnar freden enligt Trump

I sitt tal i FN:s generalförsamling på tisdagen kungjorde Trump att ”freden gynnas, inte skadas av att säga uppenbara fakta”. Det har också varit ett av Trumps argument för beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Efter den amerikanska ambassadflytten från Tel Aviv till Jerusalem i våras har mötena mellan Trumpadministrationen och palestinierna stannat av.

Trump vill undvika kritik

Bedömare har sagt att fredsplanens detaljer kommer att offentliggöras efter det amerikanska mellanårsvalet – delvis för att skydda Trump mot kritik om planen floppar. USA har sedan i våras försökt locka tillbaka palestinierna till förhandlingsbordet. Utan dem finns ingen ”århundradets plan” att presentera.

I kväll säger en högt uppsatt palestinsk tjänsteman att Trumps tal om en tvåstatslösning inte är tillräckligt för att samtal ska inledas igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.