Tusentals IS-familjer har senaste dagarna strömmat in till lägret i Al Hol. Foto: Pernilla Edholm

Framtiden oviss för IS-familjer

Publicerad

I norra Syrien tros offensiven mot terrorgruppen IS snart vara över. Men vad som ska ske med alla de IS-familjer som strömmat ut ur terroristernas fäste i Baghouz är inte klart.

De kommer på boskapsvagnar. Män kvinnor och barn har strömmat ut ur den lilla landficka som återstår av terrorgruppen IS så kallade kalifat den senaste veckan.

Samtidigt har situationen i uppsamlingslägret al-Hol nått bristningsgränsen. Det är hit kvinnorna och barnen i IS-familjerna förs. al-Hol hade 9 000 invånare för några månader sedan. Nu lever 65 000 människor här. Hjälporganisationer säger att det råder brist på allt, tält, mat, vatten och mediciner. Många sover under bar himmel.

Stort dödstal

Ett hundratal barn till IS-familjerna har dött, många av undernäring. Bland de som lämnat Baghouz den senaste tiden finns familjer till de mest hårdföra IS-terroristerna. De har flyttat genom ett fallande kalifat under månader, och det går att se att många av barnen inte ätit ordentligt på länge. Vid flera tillfällen har det varit bråk i lägret och de beväpnade vakterna har avlossat skott i luften.

Utomhusfängelse

Flera av dem som kommer till lägret visar tydligt att de fortfarande är IS-anhängare. En irakisk kvinna med ansiktsslöja säger att hennes man sitter fängslad, och att hon lämnade Baghouz enbart eftersom det var ont om mat. Hon vill inte svara på fler frågor. al-Hol är att likna vid ett utomhusfängelse för IS-familjer. De som kommer dit får inte lämna lägret på egen hand.

– Det blir allt fler invånare och vi försöker tillgodose deras behov så gott vi kan. Men vi behöver hjälp, säger talesmannen Mazen Shekhe som arbetar i al-Hol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer