Frankrikes försvarsminister Jean-Yves le Drian ber andra EU-länder om hjälp med kampen mot IS. Foto: TT

Frankrike ber övriga EU om militär hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Efter terrorattackerna i Paris ber nu Frankrike andra EU-länder om militär hjälp. Samtliga 28 EU-länder har sagt ja till Frankrikes vädjan.

Frankrikes försvarsminister Jean-Yves le Drian ber andra EU-länder om hjälp med landets militäroperationer utomlands och stöd i kampen mot Islamiska staten, IS, i Syrien och Irak.

– Frankrike kan inte agera ensamt, ska le Drian ha sagt till sina ministerkollegor i EU-länderna under ett möte i Bryssel, rapporterar AFP.

Därmed åberopar le Drian den solidaritetsklausul i händelse av en attack som finns inskriven i EU-avtalen. I den står det:

”Om en medlemsstat skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territorium, är de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge den medlemsstaten stöd och bistånd med alla till buds stående medel i enlighet med artikel 51 i Förenta nationernas stadga. Detta ska inte påverka den särskilda karaktären hos vissa medlemsstaters säkerhets- och försvarspolitik.”

Godkänner vädjan

Samtliga 28 EU-medlemsländer har godkänt Frankrikes formella vädjan om stöd och hjälp med bland annat militäroperationer utomlands efter Parisattackerna, rapporterar Reuters.

– Artikeln handlar om solidaritet i termer att man gemensamt ska sluta upp bakom en angripen EU-stat, säger Jacob Westberg, lektor i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan, till TT.

Oklart vad det innebär

Enligt Jacob Westberg ställer artikeln krav på Sverige, men det är oklart vad som i praktiken kommer att hända.

– Artikeln är relativt skarp och säger att stater ska bidra med alla tillgängliga medel. Hollande prövar det här spåret och det ska bli intressant att se hur andra länder svarar upp. Det är ingen överstatligt tvingande artikel, så det är fortfarande Stockholm som fattar beslut om hur Sverige ska agera, säger han.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att svensk hjälp till Frankrike får avgöras utifrån hur Frankrikes framställan ser ut.

Försvarsminister: Enda rimliga

– Jag tycker det är naturligt att ställa upp. Jag har inte tänkt någon annan tanke. Det är det enda rimliga i den här situationen, säger Peter Hultqvist (S).

Just nu förs samtal mellan EU-staterna för att fördela bördorna och se vad varje land kan hjälpa till med, berättar han. Försvarsministern hoppas att samtalen mellan Sverige och Frankrike kan komma igång så fort som möjligt, men kan inte svara på om Sverige ställer upp på att utföra bombattacker med svenska plan.

– Det är för tidigt att diskutera och allmänt spekulera om vad vi kan och vad vi inte kan. Vi vill hantera detta seriöst nu och föra samtal med Frankrike för att sen återkomma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.