Claes JB Löfgren, reporter, och Iman Tahbaz, fotograf, på plats i Paris. Foto: SVT

Frankrike för Israel

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

15.000 franska judar kommer att flytta till Israel i år. Det hävdar den halvstatliga israeliska Jewish agency, en organisation som försöker få så många judar som möjligt att flytta till Israel. Orsaken till inflyttningen är en ökande antisemitism, både från fransmän och från muslimska extremister.

Det skulle kunna vara Bagdad. Eller Bamako. Tungt beväpnade soldater i kamouflagefärgade uniformer och skottsäkra västar på patrull. Men det är Rue de la Rouqettes nära Place de la Bastille i Paris hjärta. Deras uppgift: Att bevaka en synagoga och en judisk småskola.

Just nu är 10.000 soldater utplacerade för att bland annat skydda landets mer än 700 judiska skolor.

Erbjuds fristad i Israel

Förra veckans terrorattacker i den franska huvudstaden, och framför allt den mot den judiska affären som krävde fyra judars liv, fick Israels premiärminister Benyamin Netanyahu att erbjuda franska judar en fristad i det heliga landet.

Uttalandet väckte ont blod hos många franska politiker, som menade att den israeliska premiärministern försökte kamma hem billiga politiska poänger på en tragisk händelse.

Men angreppen mot judiska affärer, synagoger och skolor har ökat kraftigt under senare år. Bakom en del av attackerna ligger extrema muslimer som likställer enskilda judar med staten Israel, och därför ser attacker – både mot enskilda judar och judiska inrättningar – som legitima mål.

Mörk historia

Men Frankrike har också en mörk historia av antisemtism. Under andra världskriget deporterades nära 76.000 franska judar till de tyska förintelselägren, och deportationerna sköttes i allt väsentligt av fransmän.

Parallellt med den franska antisemitismen har även Frankrike givit en fristad åt många judar, inte minst från Nordafrika och arabländerna. Och Frankrike är det land i Europa med flest antal judar, omkring en halv miljon människor.

De allra flesta av Frankrike judar är en naturlig del av den franska republiken och upplever inte någon motsättning mellan att vara jude och fransman.

Komplicerat samhälle

Efter förra veckans brutala terrordåd av muslimska extremister har också attackerna mot franska moskéer ökat. Enligt företrädare för Frankrikes muslimer har 54 angrepp mot muslimska mål rapporterats sedan förra veckans attacker mot satirtidningen Charles Hebdo och den judiska affären i Porte de Vincennes. Många av Frankrike fem miljoner muslimer upplever att president Francois Hollande och hans regering inte tar attackerna på muslimska mål på samma allvar som de antisemitiska angreppen.

En sak är i alla fall klar. Frankrike är ett komplicerat samhälle med många ansikten. Ett är mångfaldens Paris där judar, muslimer och kristna lever sida vid sida utan problem; ett annat Paris hårdsegregerade förorter och småstäder i södra Frankrike där stödet för den högerextrema och främlingsfientliga Nationella Fronten ökar år från år. Vilket ansikte som kommer att dominera Frankrike de närmaste åren är just nu en öppen fråga.

Se Korrespondenterna om franska judar som flyr antisemitismen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet