Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Gonzalo Fuentes/AP/TT

Frankrike förlänger coronarestriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Emmanuel Macron berättade i dag för fransmännen att restriktionerna ska gälla till den 11 maj. Men då hoppas han kunna öppna skolor och dagis.

På måndagen talade Frankrikes president Emmanuel Macron till sin nation i ett tv-sänt tal där han sa att man gjort framsteg i kampen mot viruset men att slaget ännu inte är vunnet. Därför utökar han landets coronarestriktioner till den 11 maj. Det rapporterar Reuters.

– Under de kommande fyra veckorna måste reglerna respekteras, säger den franske presidenten.

Coronapandemin

Just nu får fransmännen bara lämna sina hem för att köpa mat, ta sig till arbetet, söka vård eller motionera. Reglerna infördes i landet den 17 mars.

Har nått platå

Antalet fall av fransmän som sökt intensivvård för besvär till följd av coronasmitta har börjat minska. Franka myndigheter hoppas nu att de nått en platå i smittkurvan.

– Tack vare era insatser gör vi framsteg varje dag, säger han i talet till fransmännen, säger Macron.

Men sjukhusen är fortsatt svårt ansträngda och patienter omdirigeras från de hårdast drabbade områdena med hjälp av flyg och tåg.

Macron sa även i sitt tal att alla fransmän med covid-19-symtom ska kunna testas för sjukdomen innan den 11 maj. Då ska även skolor och förskolor kunna öppnas.

Nästan 15 000 döda

Enligt de senaste siffrorna har nästan 15 000 personer avlidit till följd av coronasmitta i Frankrike. Just nu är det bland de fem hårdast drabbade länderna i världen. Drygt 98 000 fransmän har konstaterats smittade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet