Genrebild.

Frankrike inför digitalskatt – USA hotar med tull på vin

Uppdaterad
Publicerad
Franska senaten har nu röstat ja till att införa skatter mot stora teknikföretag. Det får USA att se rött, som hotar med tullavgifter på vin.

Internetjättar som Facebook, Google och Apple betalar för lite skatt, menar Frankrike, som nu kommer att beskatta dem. Enligt tidigare beräkningar kommer det ge den franska statskassan fem miljarder kronor.

De stora teknikföretagen ska betala tre procent i skatt på intäkter i Frankrike. Ungefär 30 bolag kommer att drabbas av skatten, inte bara amerikanska, utan även kinesiska, brittiska, tyska och spanska.

Hotar med tullavgifter

Men USA:s president Donald Trump menar att skatten slår mycket hårt mot amerikanska bolag och har tillsatt en särskild utredning. Han hotar också med tullavgifter mot Frankrike, på till exempel bilar och vin från landet. Något Frankrike i sin tur inte är glada åt:

– Allierade emellan tror jag att vi kan och bör lösa våra meningsskiljaktigheter på andra sätt än genom hot. Frankrike är en suverän stat som själv bestämmer över sitt skattesystem och så kommer det att fortsätta, sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire till ledamöterna i senaten inför omröstningen i dag.

Sverige: Nej till digitalskatt

Digitalskatt har länge varit på agendan i EU, men man har inte lyckats enas om en gemensam lösning. Sverige har motsatt sig en EU-gemensam skatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer