Franska parlamentariker i en manifestation för läraren Samuel Paty, som mördades av en islamist. Nu har de antagit en lag som förbjuder religiös separatism. Foto: Christophe Archambaut/TT

Frankrike lagstiftar mot separatism

Publicerad

Så är det antaget, efter två veckor av hätsk debatt i den franska Nationalförsamlingen. Lagförslaget mot separatism som det kallats eller som den kommit att heta: lagen till stöd för de republikanska principerna.

Det rör sig om 70 punkter med syfte att stävja det som beskrivs som en utbredning av islamistiska principer inom skola, trosliv och föreningsliv. Lagförslaget har backats upp av presidentens eget parti med en betryggande majoritet i Nationalförsamlingen, men mött kritik från de stora oppositionspartierna: vänsterns Les Insoumis och högerns Les Républicains

Det mest kontroversiella förslaget rör skolan. Det innebär ett slag mot de många föräldrar som tidigare med hjälp av en enkel begäran kunnat ge skolbarn hemundervisning. Nu skärps villkoren genom införandet av krav på särskilda tillstånd.  

Förbud mot näthat 

Ett annat område gäller näthat. Det har att göra med att det brutala mordet på den franske skolläraren Samuel Paty förra året föregicks av en nätkampanj mot honom efter att han tagit upp frågan om Mohamedkarikatyrer på en lektion om yttrandefrihet. Det blir nu brottsligt att sprida information om man kan misstänka att det kan utsätta människor för fara. 

Vidare ska myndigheter vara strikt neutrala i religiöst hänseende. Personer som uppmanar till brott mot de principerna, eller underblåser och/eller stöder terrorism ska inte få behålla eller komma ifråga för anställningar inom det offentliga. 

Föreningsbidrag villkoras 

Ett annat område som berörs av det nya lagförslaget är de religiösa samfunden och föreningslivet.  Brott mot republikens principer diskvalificerar för bidrag och kan innebära att verksamheten förbjuds. De religiösa samfunden måste deklarera bidrag på mer än 10 000 euro särskilt och utsätts för särskild granskning om de kommer från utlandet. Enskilda personer kan också få vistelseförbud på vissa platser, t ex bönelokaler och moskéer. 

Slutligen blir det brottsligt för läkare att utfärda oskuldsintyg och uppehållstillstånd ska ej ges till personer i polygama äktenskap.  

Kritiken har varit stark mot de nya lagförslagen från två olika håll. Från vänstern som menar att de repressiva förslagen inte löser de grundläggande integrationsproblemen, och från högern som tycker de är för svaga och inte adresserar invandringsfrågan. Lagförslaget behandlas av den franska senaten i mars innan det kan antas. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer