Jean-Marc Ayrault (till vänster) vid EU:s utrikesmöte. Foto: TT

Frankrike: Ryssland låtsas bekämpa terrorismen

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault skrädde inte orden mot Ryssland när han kom till dagens möte med EU:s utrikesministrar.

– De ryssar som låtsas bekämpa terrorismen fokuserar i själva verket på Aleppo och har gett utrymme till Daesh (IS), som är på väg att återta Palmyra, sade Ayrault på väg in till mötet.

– Jag beklagar djupt att förhandlingarna i Genève misslyckades. Och varför? Jo, för att Ryssland talar ett dubbelspråk, ett sorts ständiga lögner. Å ena sidan säger de att vi förhandlar om en vapenvila, å andra sidan förs ett totalt krig för att rädda Assad-regimen, sade den franske utrikesministern.

Wallström också kritisk

För svensk del är Margot Wallström (S) något mer återhållsam.

– Det är framför allt den humanitära situationen som är så förfärlig, konstaterade hon på väg in till mötet.

Borde eller kunde EU ha agerat på annat sätt?

– Jag tror inte att det var så mycket EU som säkerhetsrådet som naturligtvis borde ha fattat beslut och ingripit långt tidigare. Att det har blockerats av Ryssland och Kina så länge har ju gjort att det här är ett förfärligt läge och också något som undergräver tilltron till FN och säkerhetsrådet, sade Wallström.

– Sedan hur Ryssland och regimen agerar. . . Vi har inte mycket hopp om det, utan det verkar som om man har bestämt sig för att Aleppo ska falla och kan göra det inom kort, sade utrikesministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet