Nyårsfirandet i München överskuggades av ett allvarligt terrorhot. Foto: TT

Frankrike tipsade om hotet mot München

Publicerad

Det var franska underrättelsetjänsten som tipsade om ett stundande terrordåd i München, vilket fick tyska myndigheter att agera med kraft. Men än så länge är det oklart om de misstänkta terroristerna ens existerar.

Nyårsfirandet i München överskuggades av larmet om att självmordsattentat planerades på två tågstationer i staden. Terrroristerna skulle gå in i par och detonera sina självmordsbomber kring tolvslaget då festligheterna nådde sin topp.

”Inget fransmännen hittat på”

Enligt tyska medier handlade det som ett tips från amerikanska underrättelsetjänster, men det har Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann dementerat, uppger Reuters. Herrman bekräftar istället att det var ett tips från Frankrikes underrättelsetjänst som fick de tyska myndigheterna att agera. Man stängde av tågstationerna och kallade in hundratals tungt beväpnade poliser.

– Hittills har ingen av de misstänkta attentatsmännen hörts eller syns till. Men detta är ingenting som fransmännen bara skulle hitta på, säger Herrmann till Süddeutche Zeitung.

Antyder koppling till IS

Herrmann antydde också att terrorsekten Islamiska staten låg bakom den planerade attacken.

Polisen berättar att man fick några av de misstänktas namn och att det rörde sig om fem till sju irakiska och syriska medborgare. Man har tillräckligt med information för att identifiera åtminstone hälften av de misstänkta. Men väldigt mycket är oklart, skriver Süddeutche Zeitung.

– Vi fick namn. Men i nuläget vet vi inte om dessa namn är korrekta eller om dessa människor ens existerar. Vi har ingen information kring om de är i Tyskland eller München, säger Bayerns polischef Hubertus Andrae.

Terrorhotet finns där

Joachim Herrmann menar att risken för terrorattacker i Europa och Tyskland är fortsatt hög.

– Vi vet alla att det finns en hög risk för attacker i Europa, samt även här i Tyskland och Bayern. Men vi har inte någon konkret indikation på att det kommer att ske en attack i dag eller i morgon på någon särskild plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.