Franske Manuel Valls kan bli ciudadanos borgmästarkandidat i Barcelona. Foto: TT

Franske exministern vill bli borgmästare – i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år ska barcelonaborna välja borgmästare, och nu lutar det åt att en före detta toppolitiker från Frankrike kandiderar till posten.

Det är Manuel Valls, premiärminister under Frankrikes förre president Hollande, som uttrycker ambitionen att bli borgmästare över den katalanska miljonstaden. Han skulle i så fall ställa upp som kandidat för mittenpartiet Ciudadanos.

”Självständighetsprojektet har dödats”

Partiet, som driver linjen att Katalonien ska förbli en del av Spanien, gick starkt framåt i höstens extrainsatta regionval även om separatisterna vann majoritet i parlamentet.

– Separatisternas självständighetsprojekt har dödats av EU och kung Felipe, men idéerna lever och fortsätter att splittra det katalanska samhället, säger Manuel Valls till spanska public servicebolaget TVE.

Fransman och katalan

Även 55-åriga Valls, som är född i Barcelona med en katalansk far och en schweizisk-italiensk mor, har uttryckt stark kritik mot de katalanska nationalisternas strävan att bryta sig loss från Spanien.

Valls misslyckades med att bli socialisternas kandidat i det franska presidentvalet 2017. Efter parlamentsvalet lämnade han partiet och började stödja president Macrons parti La République en marche.

Nu ser han ut att byta parti igen – och land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.