Vincent Peillon och Manuel Valls. Foto: TT

Frankrikes vänster väljer vem som ska rädda dem ur kris

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Frankrike det senaste åren hamnat i strålkastarljuset för flera fruktansvärda terrordåd på sin mark, är det i kväll den krisande franska ekonomin som står i fokus när fransmännen ska välja sin vänsterkandidat till presidentvalet senare i vår. Före detta premiärministern Manuel Valls är favorit, men möter hård konkurrens från den vänstra falangen inom sitt parti. 

I kväll går fransmännen till valurnorna för att rösta i det sista primärvalet inför att landet ska välja president i april. Den här gången handlar det om att utse vem som ska bli presidentkandidat för det regerande, och krisande, socialdemokratiska Socialistpartiet.

Sedan den socialdemokratiska presidenten François Hollande som bekant deklarerat att han inte ställer upp för omval till en andra mandatperiod har fältet lämnats öppet, och sammanlagt sju kandidater har trätt fram för att delta i vad som kallas vänsterns primärval.

Presidentval i Frankrike 2017

Den som vinner nomineringen kommer att ha en svår uppgift framför sig att lyfta det egna Socialistpartiet ur historiskt låga opinionssiffror, som följt i det enorma missnöjet med president Hollandes presidentskap.

Fyra män i fokus 

Även om representanter för andra rödgröna partier också ställer upp i primärvalet, tyder allt på att valet står mellan fyra män ur just Socialistpartiet: 

  • Manuel Valls, fram tills nyligen premiärminister under president Hollande, som står för en mer centerorienterad politik och som i viss mån representerar en fortsättning av den nuvarande regeringens linjer. 
  • Arnaud Montebourg, tidigare ekonomiminister, som lutar mer åt vänsterhållet som fick lämna regeringen 2014 då han motsatte sig Valls och Hollandes ekonomiska politik. 
  • Benoît Hamon, tidigare utbildningsminister, som följde Montebourg utträde ur regeringen 2014. Han tillhör också partiets vänsterfalang och har varit en av Hollandes skarpaste kritiker. 
  • Vincent Peillon, också tidigare utbildningsminister, som lämnade regeringen och det politiska rampljuset 2014, men som fortfarande är vänligt inställd mot Hollandes politiska gärningar.
Övre raden från vänster: Manuel Valls och Vincent Peillon. Nedre raden från vänster: Arnaud Montebourg och Benoît Hamon. Foto: TT

Ekonomin nyckel efter Hollandes misslyckanden 

Kampanjandet inför kvällens primärval har gjort det tydligt att det är den ekonomiska politiken som har blivit den avgörande faktorn för väljarna – och också den som mest splittrar kandidaterna. 

Fortsatt stigande arbetslöshet och en svårighet att få igång tillväxten för att dra ut Frankrike ur den ekonomiska krisen har varit den huvudsakliga orsaken till Hollandes och Socialistpartiets rekordlåga popularitet.

Valls och Montebourg på var sin sida 

Medan Valls kampanjar för fortsatta satsningar på att minska budgetunderskottet och att förenkla för företag och arbetsgivare genom lägre avgifter och ökad flexibilitet på arbetsmarknaden, föreslår Montebourg en helomvändning. 

Med ett skrotande av taket på 3 procent i underskottet, ett slut på åtstramningar och i stället sänkta skatter för hushållen och arbetstagare, vill Montebourg sätta fart på tillväxten genom framförallt inhemska franska företag. 

Kontroversiell medborgarlön 

Hamon å sin sida har fått stor uppmärksamhet för sitt förslag om en fransk medborgarlön, något som övriga kandidater motsätter sig. Han vill också reformera arbetsmarknaden och korta ner den redan internationellt sett korta arbetsveckan på 35 timmar. 

Peillon sticker ut som den EU-vänligaste kandidaten, som hoppas få igång ekonomin genom ökade ekonomiska samarbeten. 

Jämn kamp om viktig andraplats 

I kvällens val är Manuel Valls storfavorit, med mellan 30 och 40 procent av rösterna i de flesta opinionsundersökningar. Montebourg och Hamon ligger båda mellan 20 och 30 procent, med knapp fördel till Hamon om andraplatsen. Peillon har det kämpigare, och ser just nu att få svårt att samla mer en sju procent. 

Övriga tre kandidater i primärvalet, Sylvia Pinel, François de Rugy och Jean-Luc Bennahmias, ser alla ut att få någon procentenhet var. 

Valls mindre säker om en vecka 

Eftersom ingen kandidat troligen når över 50 procent av rösterna, hålls en andra, avgörande valomgång nästa söndag, den 29 januari, mellan de två kandidater som får flest röster i kväll. 

Där ser det i nuläget ut att kunna bli en riktigt jämn kamp, mellan Valls och antingen Montebourg eller Hamon, eftersom de två senare troligen kommer att uppmana sina väljare att rösta på den av de två som tagit sig vidare.

Allt kan hända 

Å andra sidan kan fortfarande allt hända. Inför högerns primärval i höstas låg François Fillon länge trea och till och med fyra i opinionen, långt bakom Nicolas Sarkozy och Alain Juppé, men stod till slut som högerns presidentkandidat efter överraskande jordskredssegrar i båda valomgångarna.

De franska vallokalerna stänger kl 19 denna söndag, och ett klart resultat väntas senare under kvällen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet