Rök från ett artillerianfall syns stiga från terrorsekten IS bas i gamla stan i västra Mosul. Foto: TT

Fransk och kurdisk journalist dödade i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Två journalister dödades och ytterligare två skadades när en mina detonerade på måndagen i Mosul, Irak. Journalisterna följde med de irakiska specialstyrkorna, som försöker driva ut terrorsekten IS ur staden.

Den kurdiske journalisten Bakhtyiar Addad var en var en av de som dödades i måndagens explosion. Han arbetade som tolk och som fixare tillsammans med en grupp franska journalister, rapporterar Al Jazeera.

Även den franske journalisten Stéphane Villeneuve skadades svårt i explosionen. Tidigt på tisdagen kom beskedet att han hade avlidit.

Slaget om Mosul 2016-2017

LÄS MER: Attack mot IS-fäste i Mosul har börjat

De två andra franska journalisterna vårdas för sina skador på en av USA:s militärbaser.

”Jag är väldigt sorgsen över Bakhtiyar och mina kollegor, jag ber er att inte kontakta mig under ett par dagar”, skrev en av de skadade journalisterna, Samuel Forey, på Twitter efter beskedet.

Irakiska styrkor rycker nu fram för att befria Mosuls gamla stadsdel och de delar av staden som fortfarande är IS-kontrollerade.

LÄS MER: Se SVT-fotografen Niclas Berglunds bilder från Irak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet