Flygplatsen i Gao har intagits av de franskledda styrkorna. Foto: Scanpix (arkiv)

Fransk trupp har intagit flygplatsen i Gao

Uppdaterad
Publicerad

De franskledda styrkorna i Mali har intagit flygplatsen i Gao i nordöstra Mali.

Att flygplatsen intagits meddelade på lördagen en malisk säkerhetskälla. Uppgiften bekräftades senare av Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP som citeras i flera franska medier.     

– Franska styrkor har tagit kontroll över flygplatsen och bron i Gao  i nordöstra Mali, sade Le Drian.

Konflikt i Mali 2012

Gao kontrolleras av islamistgruppen Mujao. Franskt flyg har bombat både  Gao och Timbuktu sedan den militära  franska insatsen i Mali började.     

Frankrike har 2.500 soldater i Mali.   

Vill förhandla om gisslan

På lördagen kom också rapporter om att islamistgruppen Mujao är redo att förhandla med Frankrike om den franske medborgaren Alberto Rodriguez Leal som gruppen håller som gisslan sedan november 2012.

Mujao är en av tre väpnade islamistgrupper som opererar i Mali.

Den kontrollerar staden Gao och är hårt ansatt av franska och maliska styrkor. Franskt flyg har bombat både Gao och Timbuktu sedan den militära franska insatsen i Mali började.

Timbuktu hålls av Ansar al-Din.  Både Mujao och Ansar al-Din tros ha anknytning till al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim).

Svensk hålls som gisslan

Islamisterna håller totalt minst sju fransmän fångna. Två av dem har kidnappats i Mali.

Dessutom är en svensk, en sydafrikan och en holländare gisslan sedan de kidnappades i Timbuktu i november 2011. Exakt vilken grupp som håller vilka fångar har inte framkommit.

De sju fransmännen är vid liv, meddelade den franske försvarsministern för några dagar sedan utan att uppge vilken information som låg till grund för slutsatsen. Svenska UD sade sig inte ha några nya uppgifter om svensken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt i Mali 2012

Mer i ämnet