Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från bondeupproret i Paris. Foto: Christophe Ena

Franska bönder i ”belägring av Paris” – traktorer blockerar vägarna

Publicerad

Hundratals bönder blockar med sina traktorer flera stora infartsleder till Paris.

Blockaden är ytterligare ett steg i den infekterade konflikt som rasar mellan landets bönder och Frankrikes regering.

På måndagseftermiddagen samlades hundratals franska bönder på sina traktorer vid åtta av de infartsleder som leder in i Paris i det man kallar för en "belägring av huvudstaden", skriver Le Parisien.

Blockaden, som sker på uppmaning av ett antal av de franska fackförbunden, är ytterligare ett steg i de alltmer högljudda bondeprotester som under de senaste veckorna skakar Frankrike.

Protesterna har sin grund i höjda priser på drivmedel, låga inkomster – och det som av många uppfattas som alltför långtgående klimatåtgärder.

15 000 poliser utkommenderade

Även många bönder från andra platser i landet är på väg till den franska huvudstaden för att delta i protesterna, skriver AFP.

– Det här är den sista kampen för jordbruket. Det är en fråga om överlevnad, säger lantbrukaren Karine Duc, på väg från distriktet Lot-et-Garonne till Paris.

Blockader äger också rum vid infarterna till flera andra franska storstäder.

15 000 poliser har på beordran av Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin utkommenderats för att stoppa traktorerna från att ta sig in i städerna.

President Emmanuel Macron har också sammankallat ett antal av sina ministrar till ett möte i Élysée-palatset på måndagseftermiddagen för att ge "en bild av situationen", skriver AFP.

Flaggar för "blockering av Bryssel"

Den pågående protestvågen ses som den mest omfattande bland Frankrikes bönder på flera årtionden.

Även Tyskland, Polen, Rumänien, Nederländerna och Belgien har de senaste veckorna skakats av bondeprotester.

I Belgien flaggar fackförbundet FJA också för att "en total blockering av Bryssel" kan komma att ske under de kommande dagarna, skriver Le Soir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.