Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från de franska ”zombiebränderna” i videon. Foto: EBU/FRFT

Franska ”zombiebränderna” har brunnit i över ett år

Publicerad

Sommaren 2022 drabbades Frankrike av stora skogsbränder – som i viss mån fortfarande pågår. Mer än ett år senare brinner ännu så kallade ”zombiebränder” i delar av landet.

– Mäter vi temperaturen på ytan kan vi se områden upp till 85 grader varma, säger Sébastien Fourcade, naturvårdsansvarig i Gironde-området.

I Landes-skogen i sydvästra Frankrike ryker det tydligt ur marken, trots stora regnmängder som kommit den senaste tiden.

Området är fortfarande avspärrat för allmänheten och övervakas kontinuerligt, med hjälp av drönare, av experter och räddningstjänst.

Känsliga våtmarker

I området finns också myrmark som nu studeras noga av klimatforskare. Om våtmarkerna skulle börja brinna kan det leda till stora utsläpp av koldioxid som legat lagrad i marken.

– Om marken torkar ut så kommer glöden sprida sig och på en vecka förbränna tusen år av lagrad koldioxid rakt ut i atmosfären, säger ekosystemsforskaren Florent Mouillot.

Se bilder från de franska ”zombiebränderna” i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.