Franskt förbud för homosexuella att donera blod på väg bort

Uppdaterad
Publicerad

Män som har sex med män har enligt fransk lag varit totalförbjudna att donera blod. Men lagen ser ut att vara på väg bort.

Sedan 1983 har män som någonsin tidigare haft sex med män varit förbjudna att donera blod i Frankrike. Lagen kom till under en period då rädslan för spridandet av hiv var stor.

Trots att Frankrikes nationella rådgivande etiska kommitté vill behålla totalförbudet vill social- och hälsominister Marisol Touraine nu ta bort lagen. Nationalförsamlingen röstade enhälligt igenom en lagändring med formuleringen: ”Ingen kan uteslutas från att donera blod på grund av sin sexuella läggning.” Förslaget måste nu också godkännas av senaten för att lagen ska kunna träda i kraft.

”Kommer gå fort”

Marisol Touraine säger till tidningen Libération att män som har sex med män snart kommer att kunna donera blod.

– Det kommer gå fort, det är en fråga om veckor eller månader.

Många länder har haft och har fortfarande livstidsförbud för bloddonation för män som haft sex med män, men i flera EU-länder har restriktionerna minskat. I Sverige måste en man som haft sex med en man leva i celibat under ett år för att kunna donera blod. Samma gäller i bland annat Storbritannien, Finland, Ungern och Tjeckien.

Svenska Socialstyrelsen: ”Rätt riktning”

Hur nya lagen i Frankrike kommer se ut är ännu oklart.

– Lagformuleringsförslaget är i mina ögon ganska vagt, men går i rätt riktning som innebär att man gör en individuell prövning. Förut var en man som haft sex med män automatiskt nekad att lämna blod, nu har man rätten att bli prövad som donator, säger Helena Ström, utredare på Socialstyrelsen.

Hon säger att sex månader egentligen är tillräcklig tid för att kunna upptäcka kända sjukdomar, men att ett års karenstid ger möjlighet att även kunna ta hand om nya okända sjukdomar.

– Ett år är i överkant, men jag tror att det är en ganska rimlig nivå. Skyddsvärdet för en patient är så pass högt att man inte vågar riskera något.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.