Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fransmännen slåss för baguetten

Uppdaterad
Publicerad

Det är slogan i den kampanj som startats för att hejda minskningen av brödförsäljningen. Är den franska baguettens dagar räknade?

Brödkonsumtionen i Frankrike sjunker.  Det är en nedgång som pågått i mer än ett sekel nu. Många hoppar över brödet och det gäller särskilt för ungdomar och kvinnor. Kring år 1900 åt fransmännen i snitt tre baguetter om dagen. På 1970-talet hade konsumtionen sjunkit till en baguette. Nu är den nere i en halv baguette om dagen.

Det bästa är att knåda för hand

– Det här brödet är prisbelönt, säger bagaren Ridha Khader och klämmer på baguetten så att det knapriga ljudet från brödskorpan hörs.

Och baka kan han. Ridha Khader fick utmärkelsen för ”Bästa baguette 2013” och blev därmed, skulle man kunna säga, hovleverantör i republiken Frankrike. Den traditionella franska baguetten är 55-65 cm lång och väger mellan 250-300 gram.

Så, vad är hemligheten bakom en bra deg?

– Bearbetningen! säger Ridha Khader bestämt.

– Man måste knåda för hand för att göra en bra baguette. Forma, vända, knåda – och så låta degen vila.

Brödkampanj för att höja konsumtionen

I somras gick bageriernas och mjöltillverkarnas branschorganisation ut med en kampanj för att försöka  bromsa den negativa utvecklingen av sjunkande siffror.

”Hallå, fick du med dig brödet?” lyder deras slogan.

– Vi har kunder som bara kommer då och då. För några år sedan var det bröd till varje måltid, varje dag. Vi lever nu mer hektiskt och gör många olika saker. Det är lätt hänt att man glömmer köpa bröd, säger Valérie Mousques-Cami, som arbetar på Observatoire du pain, det franska Brödinstitutet.

Ryktet om den franska baguettens död är förstås överdrivet. Det finns fortfarande 32 000 bagerier i Frankrike, men helt klart håller levnadsförhållanden på att förändras i landet. Speciellt för de unga.

– Jag åt jämt bröd när jag var liten, men nu för tiden blir det mest formbröd, säger Margot Blanck, student.

– På morgonen brukade jag äta bröd, men nu äter jag flingor istället. säger Louise Lemeur-Rasmussen, också hon student.

Leverantör till president Hollande

Bagaren Ridha Khader, och fler med honom, har nått sina framgångar med handgjord kvalitet  i en tid när det maskintillverkade brödet ökar. Ett av bevisen på att det är uppskattat är när Ridha Khader packar bakluckan på sin bil full med färskt bröd. Klockan 10.30 varje dag är det dags för hedersuppdraget. Färden går då till Elyséepalatset där presidenten väntar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer