Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: NARGES MOHAMMADI FOUNDATION / AFP/TT

Iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi får Nobels fredspris

Uppdaterad
Publicerad

2023 års fredspris tilldelas den iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi för hennes kamp för frihet i förtryckets Iran.

Det tillkännagav den norska Nobelkommittén på fredagen vid en ceremoni i Oslo. Den inleddes med ”Kvinna, liv, frihet” – samma slagord som den iranska proteströrelsen använt.

Narges Mohammadi, född 1972, tilldelas fredspriset för sin ”kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla” i diktaturens Iran.

– En kamp som hon just nu sitter fängslad för, säger Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.

”Mer beslutsam”

Trots fångenskapen har Narges Mohammadi både nåtts av nyheten och lyckats ge en kommentar till New York Times, uppger Reuters.

Hon hälsar att hon blivit ”Mer beslutsam, mer ansvarsfylld, mer passionerad och mer hoppfull” av det internationella erkännandet.

Mohammadi är utbildad fysikingenjör men har främst varit verksam som journalist.

Ökända Evinfängelset

Enligt Nobelkommittén har hon dömts till sammanlagt 31 år i fängelse och 154 piskrapp. Bland annat för att ha ”spridit propaganda mot staten” och för medlemskap i ”en illegal organisation med syfte att skada den nationella säkerheten. Tidigast 2026 kan hon friges från Evinfängelset i Teheran, om inte straffet förlängs.

Enligt svenska PEN utsätts Narges Mohammadi för svåra trakasserier i fängelset och hennes hälsa uppges vara dålig.

Under onsdagskvällen anklagade Irans statliga nyhetsbyrå, IRNA, Nobelkommittén för att ”politisera frågan om mänskliga rättigheter” och för att ”agera på ett inblandat sätt” genom att hedra Narges Mohammadi.

Hopp till proteströrelsen

Narges Mohammadi satt i isoleringscell när den senaste protestvågen i Iran bröt ut. Men trots fångenskapen har Mohammadi  lyckats nå ut med budskap och har därför varit viktig för att protesterna inte tystnar, menar Nobelskommitténs ordförande:

– Priset är ett erkännande till de hundratusentals människor som demonstrerar mot den teokratiska regimens diskriminering och förtryck av kvinnor. Men de har haft en förgrundsgestalt, Narges Mohammadi.

Om Nobels fredspris

Nobels fredspris är ett av de fem Nobelprisen, som inrättats genom Alfred Nobels testamente. Priset delas ut årligen sedan 1901, av den norska Nobelkommittén i Oslo.

Här är en lista över några av de mer välkända mottagarna:

  • 2019: Abiy Ahmed – president i Etiopien, för fredsarbete
  • 2012: Europeiska unionen – fredsarbete
  • 2009: Barack Obama – för ett nytt klimat i internationell politik
  • 2001: FN, Kofi Annan – arbetet för en bättre värld
  • 1999: Läkare utan gränser – humanitära insatser
  • 1991: Aung San Suu Kyi – människorättsaktivist Myanmar (Burma)
  • 1990: Michail Gorbatjov – för sin roll i fredsprocessen
  • 1983: Lech Walesa – ledare för polska fackföreningsrörelsen Solidaritet
  • 1979: Moder Theresa – missionär och välgörare
  • 1964: Martin Luther King – amerikansk medborgarrättskämpe

Godkända för att få nominera någon till priset är bland annat medlemmar av nationella parlament eller regeringar, professorer på universitet, tidigare pristagare, vissa höga domstolar och särskilt utvalda organisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.