Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Shahrzad och Minoo om livet i Iran efter protesterna som följde på Masha Aminis död. Foto: AFP samt James Ross/EPA/TT

Sex månader efter att protesterna inleddes – så ser de Iran förändras

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett halvår sedan de regimkritiska protesterna bröt ut i Iran i spåren av 22-åriga Mahsa Aminis död. Trots att protesterna har dämpats något finns kvinnor som börjar se en förändring.

– För kvinnor finns det alltid ett dubbelliv. Man har ett verkligt liv i sitt hem, och ett annat liv i offentligheten, som dikteras av de sociala normerna vi måste lyda av rädsla, säger 37-åriga konditorn Shahrzad Shokouhivand till nyhetsbyrån AFP.

De senaste veckorna har nya protester brutit ut efter larm om att skolflickor förgiftats i skolmiljöer runt om i Iran. Demonstranter har riktat kritik mot regimen, då det är unga kvinnor och flickor som varit ledande i den protestvåg som rasat i landet sedan Mahsa Zhina Amini dött i den iranska moralpolisens förvar i september förra året.

Men trots det rådande klimatet i landet finns det kvinnor som ser en positiv förändring. Den 27-åriga kocken Minoo Fard är en av dem.

– Det jag ser i kvinnors ansikten nu är väldigt annorlunda jämfört med för sex månader sedan, de får män att inse att miljön runtomkring dem är väldigt påverkad av kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Iran

Mer i ämnet