Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Irans högste ledare ayatollah Ali Khamenei uttalar sig för första gången om de misstänkta giftattackerna som drabbat kvinnor och unga flickor i landet de senaste månaderna. Foto: Iranian supreme leader office Handout/AP

Irans högste ledare om misstänkta giftattackerna: ”Oförlåtligt brott”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månaderna har runt 900 flickor och unga kvinnor förgiftats vid flickskolor och universitet runt om i Iran. Nu uttalar sig landets högste andlige ledare ayatolla Ali Khamenei för första gången.

– Om förgiftningarna av skolflickorna visar sig vara avsiktliga bör de skyldiga dömas till döden, säger han.

De iranska myndigheterna avfärdade först misstankarna om förgiftningar som rykten. Senare bekräftade de att det handlar om medvetna attacker och meddelade att händelserna kommer att utredas.

På måndagen talade ayatolla Ali Khamenei offentligt om de misstänkta förgiftningarna för första gången. Bland annat sade han att det inte kommer att finnas någon amnesti för personerna som ligger bakom attackerna och att det handlar om ett “oförlåtligt brott”.

– Om förgiftningarna av skolflickorna visar sig vara avsiktliga bör de skyldiga dömas till döden, säger ayatolla Ali Khamenei.

Kan vara hämnd mot demonstranter

Skolflickor och unga kvinnor har varit ledande i den protestvåg som rasat i landet sedan september förra året – samma grupp som de misstänkta giftattackerna riktas mot.  Regimkritiker menar att det kan handla om en hämndaktion och nya protester har brutit ut mot regimen.

– Enligt min åsikt är denna kemiska attack en hämnd från Islamiska republiken på de modiga kvinnor som slängt den obligatoriska hijaben, säger den iranska människorättsaktivisten Masih Alinejad till The Guardian.

Under måndagen ska även den iranske journalisten Ali Pourtabatabaei, som har rapporterat mycket om de misstänkta förgiftningarna, ha gripits, rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till lokala medier.

Vittnar om andnöd

I helgen uppgav landets inrikesdepartement att misstänkta attacker har skett vid minst 52 flickskolor i 21 av Irans 30 provinser, med start i november förra året. Minst en pojkskola uppges ha drabbats.

Bland de flickor som drabbats av förgiftningarna har många vittnat om huvudvärk, illamående, hjärtklappning och andnöd. Vissa har beskrivit att de känt lukten av rutten mandarin, klor eller rengöringsmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.