Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet som fick paret dömda – och hör SVT:s reporter berätta om symboliken bakom. Foto: Reuters, AFP, SVT, @zhatiis

Filmen på deras dans blev viral – dömdes till tio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Ett iranskt par publicerade ett klipp där de dansar tillsammans framför frihetstornet i Teheran. Nu har båda två dömts till tio och ett halvt års fängelse.

– Att gripa kända profiler har blivit ett verktyg för iranska regimen för att försöka skrämma folk från att protestera, säger SVT:s Gilda Hamidi-Nia.

Astiyazh Haghighi och hennes fästman Amir Mohammad Ahmadi, som båda är i 20-årsåldern, greps i november. Det efter att klippet när de dansar kärleksfullt framför Azaditornet i Teheran blivit viralt.

Videon blev en symbol för motståndet i landet, men iranska myndigheter menar att paret har uppmuntrat till oanständigt leverne.

Protesterna i Iran inleddes i september efter att 22-åriga Mahsa Jina Amini dött i den iranska moralpolisens förvar. Hon greps på grund av att hon inte bar sin hijab på rätt sätt.

I det fängelsedömda parets klipp bär Astiyazh Haghighi ingen slöja, vilket är ett brott i sig i landet.

– Dessutom får inte kvinnor dansa offentligt i Iran, säger SVT:s reporter Gilda Hamidi-Nia.

Hör mer om det uppmärksammade fallet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.