Inte alltid så hjärtlig stämning mellan USA och EU Foto: Scanpix

Frihandelssamtal trots frostig stämning

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer en rad tjänstemän från Obamaadministrationen och EU-kommissionen att sätta sig ner i Washington för att inleda förhandlingar om det som kan bli världens största frihandelsavtal om man blir överens.

Men trots president Obamas och förbundskansler Angela Merkels försäkring om att den färdplan som beslutades vid förra månadens G8-möte i Dublin fortfarande gäller lär stämningen inte vara hjärtlig när förhandlingarna inleds.

Avslöjanden irriterar

Anledningen är det avslöjande som tidningen Der Spiegel gjorde för en vecka sedan, utifrån den tidigare NSA-anställde Snowdens uppgifter, om att amerikanska övervakningsmyndigheten NSA buggat bland annat EU-representationens kontor på K street i Washington.

Förhandlingar om frihandelsavtal

Avslöjandet har dock i USA inte fått samma uppmärksamhet som i Europa och heller inte väckt samma politiska debatt som till exempel avslöjandet om att NSA spionerar på sina egna medborgare.

Ska öka handeln

Avtalet är mycket viktigt för de två ekonomiska jättarna som båda kämpar för att återfå tillväxten och få fart på sysselsättningen.

Enligt EU-kommissionen kommer den nya frihandelsjätten kunna skapa upp till 400.000 nya jobb och öka handeln mellan de två handelszonerna med 50 procent. Samtidigt ifrågasätter kritiker siffrorna som väldig optimistiska.

Förhandlingarna har även kritiserats av bland annat upphovsrättsorganisationer för att vara slutna och för att företagsintressen har stort inflytande över dem.

Två omgångar

* Förhandlingarna startar måndag 8 juli och beräknas pågå i omgångar fram till slutet av 2014.

* Målet med frihandelsförhandlingarna mellan EU och USA är att öka handeln och investeringarna.

* EU och USA står för en tredjedel av den globala handeln. Varje dag handlas varor och tjänster över Atlanten för nästan 2 miljarder euro.

* 2012 exporterade Sverige varor till USA till ett värde av 75 miljarder kronor och importerade varor för 36 miljarder kronor.

Källa: Kommerskollegium (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förhandlingar om frihandelsavtal

Mer i ämnet