Senatorn Mitt Romney har aviserat att han kommer gå emot partilinjen och rösta för att fälla Donald Trump. Foto: US SENATE TV

Frikännande väntas – men Romney revolterar

Uppdaterad
Publicerad

Det är i kväll det avgörs. Senaten i USA ska rösta i den historiska riksrättsprocessen mot president Donald Trump. Allt pekar på att Trump kommer att frias från anklagelserna – men den republikanske senatorn Mitt Romney tänker gå emot partilinjen och rösta för att Trump fälls för maktmissbruk.

– Presidenten är skyldig till ett förfärligt missbruk av allmänhetens förtroende, säger Romney inför senaten.

Han tillägger att korrumpering av ett val för att själv behålla makten är det kanske mest kränkande och destruktiva sveket mot ett edsvuret uppdrag som han kan tänka sig.

Det är i sig ingen överraskning att just Romney tar steget att rösta emot partilinjen. Han har stött flera av Demokraternas ansträngningar under processen.

Två tredjedelar

Men för att fälla presidenten, och därmed avsätta honom från presidentposten, krävs två tredjedelars majoritet vid senatens omröstning.

Ett sådant utslag är mycket osannolikt eftersom Donald Trumps parti Republikanerna har majoritet i kammaren: 53 platser mot Demokraternas 47. Ingen av senatens övriga 52 republikaner har uppgett att de ska rösta emot presidenten och många av dem avfärdar riksrättsprocessen som en ”charad” och en ”häxjakt”.

Demokraterna anklagar Trump för att ha fryst ett militärt biståndspaket till Ukraina i syfte att pressa landets regering att inleda en utredning mot sonen till demokraten Joe Biden, Trumps potentielle rival i höstens presidentval.

Tredje i USA:s historia

De formella riksrättsanklagelserna är maktmissbruk och hindrande av kongressens arbete.

Hela riksrättsförfarandet har pågått sedan i september och omröstningen i kväll är slutet för riksrättsrättegången, som är den tredje i USA:s historia.

Tidigare har presidenterna Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blivit formellt anklagade av representanthuset, men sedan friats av senaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.