Svensken hittades död i Kiev i tisdags, enligt utrikesdepartementet. Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Frivillig svensk hittad död i Ukraina: ”Väldigt god kamrat”

Uppdaterad
Publicerad

En frivillig svensk soldat från norra Sverige har hittats död i Kiev. Dödsorsaken är okänd. Enligt svenska UD dog mannen den 23 maj.

– Han deltog aktivt i strider och tjänstgjorde i ett specialförband i den ukrainska främlingslegionen, säger en av mannens bekanta till SVT Nyheter.

Den bekante berättar att mannen reste ner till Ukraina kort efter den ryska invasionen. Han ska ha verkat i en specialstyrka med andra svenskar.

– Han var en gedigen soldat och en väldigt god kamrat, säger vännen till SVT Nyheter.

Senast de träffades var i Ukraina för drygt en månad sedan.

– Jag vet inte alls vad som har hänt. Man har hittat honom död, men jag vet inte om det är stridsrelaterat.

Mammans sorg: ”Oerhört”

Den döde soldatens mamma säger till tidningen NSD att mannen inte varit hemma på länge och att han såg fram emot att ta en paus. SVT Nyheter har varit i kontakt med familjen som avböjer ytterligare intervjuer.

– Det är fortfarande så oerhört, oerhört tråkigt. Ofattbart, säger mamman till NSD.

Flera svenskar döda i Ukraina

Svenska utrikesdepartementet uppger för SVT Nyheter att myndigheten har kännedom om att tre svenskar dött i Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes. En svensk man blev förra året tillfångatagen av ryska styrkor men släpptes efter några månader i ett fångutbyte.

Det är i nuläget svårt att avgöra exakt hur många svenskar som anslutit sig till de ukrainska militära styrkorna. Antalet har uppskattats från ett hundratal till uppemot sexhundra.

Hur många som är på plats just nu är enligt flera frivilliga SVT Nyheter pratat med omöjligt att säga. Detta då de verkar inom en rad olika enheter på olika platser i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.