Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Precis som bilderna från Stalingrad” – hör svenske ”Sten” berätta om Bachmut, situationen för de ukrainska soldaterna och varför han väljer att resa till fronten gång på gång. Foto: AP, Simon Krona/SVT

Frivillig svensk i Ukraina: Detta har vi missförstått om kriget

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina ljuger inte i medier – men bilden vi ser av hur ukrainska soldater har det vid fronten är ibland missvisande.

Det menar svenske ”Sten” som frivilligt har anslutit sig till kriget mot Ryssland.

De ukrainska soldaterna vid fronten strider under väldigt svåra förhållanden, enligt Sten, som egentligen heter någonting annat. Tillgången till mat och kläder är låg, berättar han.

– Jag har sett soldater i vintermiljö som går runt i gyttjan med kopior av Nike-sneakers. Det är ett lidande som jag inte tror att vi ser här hemma, säger han.

”Ryssland slår mot frivilliga”

Sten anslöt sig till Hospitallers Ukraine i mars 2022. Det är en sjukvårdsbataljon bestående av runt 500 frivilliga.

Han blev kvar i Ukraina fram till december förra året då han reste hem för en begravning av en svensk kollega, som dog under en sjukvårdsinsats. Nu har han rest tillbaka till Ukraina.

Målet är att stanna kvar tills kriget är vunnet eller går ner på en lugnare nivå, berättar han.

Anledningen till att han vill vara anonym är delvis för att han inte vill vara känd. Men det finns också ett annat, betydligt allvarligare skäl:

– Tyvärr riktar Ryssland in sig på att slå till mot frivilliga. Vi skapar väldigt mycket stöd för Ukraina när vi pratar om våra upplevelser i media, och ökar trycket på västerländska regeringar att skicka mer stöd till Ukraina.

Falskt dödsbesked

Han berättar om hur ryska medier publicerade en falsk nyhet om en av hans amerikanska kollegor efter att hon medverkat i media med namn och bild.

– De rapporterade att hon hade dött på fronten. Dessa falska nyheter nådde hennes familj innan hon kunde nå dem själva. Den typen av trakasserier vill jag väldigt gärna skona min familj ifrån.

Vad driver svenskarna att riskera livet i Ukraina? Se mer om de utländska frivilligsoldaterna i Utrikesbyrån: Svenskarna vid fronten på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.