Frost i Brasilien – högsta kaffepriset på sju år

Uppdaterad
Publicerad

Minusgrader och frost har slagit hårt mot brasilianska kaffeplantager. Det ovanliga vädret har gjort att skörd har gått förlorad och nu skjuter kaffepriset i höjden – till den högsta nivån på sju år. Om utvecklingen håller i sig kan kaffet bli dyrare även i Sverige.

Kaffeodlingar i södra Brasilien har drabbats hårt av den senaste tidens ovanliga kyla. Under flera nätter i juli har det varit minusgrader. Sällsynta snöfall och frostbitna grödor har chockat området. Minst en tiondel av kaffeskörden har redan gått förlorad.  

– Ingenting kommer att skördas nästa år, säger den brasilianske jordbruksingenjören Adriano Rabelo. 

Största kaffeproducenten i världen

Brasilien är världens största kaffeproducent. De kyliga temperaturerna har redan lett till att priset på kaffe har skjutit i höjden internationellt. Den 23 juli steg råvarupriset för kaffesorten arabica till den högsta nivån sedan 2014, enligt nyhetsbyrån AFP. Den högkvalitativa bönan är en av Brasiliens främsta exportvaror.

Emma Frödå, lantbruksexpert på Danske Bank, säger att prisökningen på sikt kan påverka även svenska konsumenter, eftersom Sverige är helt beroende av importen. Samtidigt ökar den generella efterfrågan på kaffe i takt med att fler länder öppnar upp efter pandemin.

Exakt när prisökningen kan komma att märkas för de svenska konsumenterna är svårt att säga. Men lantbruksexperten ger lugnande besked.

– Jag tror att priset kommer gå upp men jag tror inte att det kommer stå tomt i hyllorna, säger Emma Frödå till TT.

Hör Adriano Rabelo berätta om de frostbitna kaffebönorna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.