Kidnappad flicka återfunnen i Grekland

Mängder med tips om funna flickan

Uppdaterad
Publicerad
Förfrågningar strömmar nu in från både Europa och USA efter att grekisk polis vädjat om hjälp att identifiera en blond fyraårig flicka.

Tipsen till välgörenhetsorganisationen Smile of the child, som har tagit hand om den flicka som påträffats i ett romskt bostadsområde i Grekland, ”väller in”, säger en företrädare för organisationen till SVT.

Flickan tros vara av skandinaviskt eller östeuropeiskt ursprung och polisen misstänker att hon kidnappades som liten baby.

Många som hört av sig under dagen till den grekiska barnrättsorganisationen som har hand om flickan, skickar fotografier på sina förlorade barn.

– Det här väcker ett hopp hos många föräldrar som förlorat sina barn. Vi får samtal och e-mails från både Europa och USA där de skickar foton på sedan länge saknade barn och ber oss undersöka om den fyråriga flickan har några likheter med dem, säger talesmannen Panajiotis Pardalis från Smile of the Child till SVT.

Tvingades att tigga

Grekisk polis fann den lilla flickan när man gjorde en knarkrazzia i ett romskt läger utanför den grekiska staden Farsala.

Polisen uppmärksammade henne då hon utseendemässigt inte alls liknade det par som hävdade att de var flickans föräldrar. Flickan utnyttjades för att tigga på gatorna.

Efter att ett DNA-test visat att paret inte var flickans föräldrar har de ändrat sin utsaga flera gånger.

Bland annat har de hävdat att en ensamstående kvinna lämnade flickan som spädbarn i deras vård då kvinnan skulle varit oförmögen att ta hand om sitt barn. 

Men den grekiska polisen misstänker att flickan varit utsatt för sexuell trafficking eller kidnappning. Den grekiska polisen har nu kopplat in Interpol och valt att publicera foton på flickan för att möjligen få kontakt med hennes föräldrar.

Flickan har efter ett domstolsutslag tillfälligt tagits hand av barnrättsorganisation Smile of The Child. Hon undersöks nu på sjukhus av läkare och psykologer och uppges under omständigheterna må bra.

Inget barn i hennes ålder saknas i Grekland, så polisen söker nu hjälp av andra europeiska länder.

Advokaten: ”Ingen kidnappning”

Parets advokat säger att flickans mamma gav bort henne kort efter att hon föddes, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Vi talar om en kvinna som inte kunde uppfostra det här barnet och som gav det till paret 2009 via en tredje part kort efter födseln, säger advokaten Marietta Palavra.

– Det har inte förekommit någon kidnappning, inget rån, ingen människohandel, tillägger hennes kollega Konstantinos Katsavos som också företräder paret.

Grekisk polis söker nu efter den biologiska mamman som enligt paret inte har grekiskt medborgarskap för att bekräfta uppgifterna, enligt advokaterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mysteriet Maria

Mer i ämnet