Foto: SVT Design

Svenskar gripna i Turkiet – skulle ansluta sig till IS

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män med kopplingar till Sverige har gripits i Turkiet, bekräftar UD. Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska de ha varit på väg till Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen IS.

Tre av de gripna männen har svenskt medborgarskap, en har uppehållstillstånd i Sverige. Männen ska vara hemmahörande i västra och mellersta Sverige.

Sedan tre veckor tillbaka är de frihetsberövade i Turkiet.

Terroriströrelsen IS

Ville ansluta sig till IS

Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska männen ha gripits av turkisk militärpolis när de försökta ta sig in i Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen IS.

Det var i början av mars som de fyra personerna, som enligt UD är i 30-års åldern, greps.

– Det rör sig om tre personer med svenskt medborgarskap och en med uppehållstillstånd som är gripna, säger UD:s Katarina Byrenius Roslund till SVT Nyheter.

Familjemedlem försökta stoppa resan

En familjemedlem till en av de gripna ska enligt uppgift har försökt förhindra mannen att resa till området. Personen ska även ha rest ner till Turkiet för att på plats försöka få kontakt med mannen och på så sätt stoppa planerna att gå med i IS.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har liknande fall inträffat tidigare vid flera tillfällen.

Turkiet ska då ha deporterat personer till Sverige och samtidigt meddelat de svenska myndigheterna – ibland ska den informationen ha skickats först i efterhand.

44 bekräftat döda

Med informationen får de svenska myndigheterna också reda på vad dessa personer är misstänkta för.

Enligt Fredrik Mildner på Säpo ska nära 300 personer rest till området mellan åren 2012 till 2015 för att strida för IS. 135 personer har återvänt till Sverige, och 44 är bekräftat döda.

Fakta: Förbud mot terrorresor

Fredagen den 1 april träder lagen om förbud mot terrorresor i kraft. Det blir då brottsligt att resa eller påbörja en resa om avsikten är att begå, förbereda eller ge eller ta emot utbildning för terroristbrott.

Det blir även brottsligt att finansiera en sådan resa eller person eller sammanslutning av personer som begår terroristbrott, oavsett vilket syfte man haft med finansieringen.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet