Sirener ljuder över Bagdad. Arkivbild. Foto: Reuters

Oroligt i Irak – raketer slog ned i Gröna zonen

Uppdaterad
Publicerad

Irakiska demonstranter har protesterat mot regeringen på flera platser i Irak och säkerhetsstyrkor har svarat med tårgas och skarp eld, enligt internationella medier.

Samtidigt ska fem raketer ha slagit ned nära den amerikanska ambassaden i Bagdad.

Stickande tårgas hängde i moln över delar av den irakiska huvudstaden Bagdad när demonstranter på söndagen på nytt gav sig ut för att demonstrera mot regeringen.

Det trots att Muqtada al-Sadr, en inflytelserik shiitisk skriftlärd, i fredags gick ut med beskedet att han inte längre stödjer protesterna mot regeringen. Demonstranter säger till nyhetsbyrån AP att al-Sadrs beslut bara stärker deras övertygelse.

Skarp eld mot demonstranter

– Demonstrationerna har blivit starkare nu, på grund av det som hänt, säger 26-årige Zaidun, som arrangerar protester i Bagdad.

Demonstranter kastade sten och brandbomber, enligt internationella medier. Säkerhetsstyrkor öppnade å sin sida enligt AP skarp eld mot demonstranter, inte bara i Bagdad utan också på andra platser. Fler än 100 demonstranter ska ha skadats varav minst 75 i staden Nassiriya, enligt uppgift från sjukvårdare till nyhetsbyrån Reuters.

Raketer nära USA:s ambassad

Samtidigt ska fem raketer av katjusja-typ ha slagit ned i Bagdads så kallat gröna zon, enligt AP. I området finns många regeringsbyggnader och utländska ambassader, inklusive den amerikanska. Ingen ska ha skadats, enligt ett uttalande från de amerikanska styrkorna i Irak.

Det är den tredje sådana attacken under januari. Vem som avfyrade raketerna är ännu inte känt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.