Flera explosioner ska ha hörts i Bagdad under söndagskvällen. Foto: SVT

Sex skadade efter ny raketattack nära USA:s ambassad i Bagdad

Uppdaterad
Publicerad

Nya explosioner har hörts i Iraks huvudstad Bagdad. Enligt poliskällor till Reuters har två Katiusja-raketer avfyrats mot den gröna zonen, där USA:s ambassad ligger. En raket har också träffat ett närliggande område. Totalt sex personer ska ha skadats. Samtidigt kommer USA:s president Donald Trump med ett nytt hot.

Oroligheterna i Iraks huvudstad Bagdad fortsätter efter den amerikanska drönarattack som dödade den iranska toppgeneralen Qassem Soleimani och den irakiska milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis.

Under lördagen gick den den irakiska shiamilisen Kata'ib Hezbollah ut med en varning till irakiska säkerhetsstyrkor. Budskapet: håll er borta från amerikanska baser i Irak. Varningen kom också med en deadline: söndag.

Nya explosioner i Bagdad

Under söndagskvällen, svensk tid, hördes explosioner i Bagdad och poliskällor bekräftar för nyhetsbyrån Reuters att det handlar om en raketattack mot den gröna zonen, där bland andra USA:s ambassad ligger. Totalt ska två raketer ha riktats mot områden.

En raket ska också ha träffat ett närliggande område. Bomblarm ska ha hörts i huvudstaden.

Enligt poliskällor har totalt 6 personer skadats, rapporterar Reuters.

Så sent som i går skedde raketattacker mot den gröna zonen samt den flygbas där USA:s trupper är stationerade.

Nya hot

På Twitter skickade USA:s president Donald Trump kort därefter ett nytt hot:

”Om Iran attackerar en amerikansk medborgare eller annat mål kommer USA snabbt att slå tillbaka, kanske på ett oproportionerligt sätt”, twittrar han.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger också att USA kan slå till mot fler iranska ledare om Iran slår tillbaka efter drönarattacken mot Qassem Soleimani och Abu Mahdi al-Muhandis.

Under söndagen kom också en ny varning från den irakiska pro-Iran-milisen Qais al-Khazal, som varnar för att amerikanska trupper kommer ses som en ockupationsstyrka om de inte lämnar Irak.

Varningen kommer efter en omröstning i det irakiska parlamentet, som antagit en resolution som kräver att regeringen ska begära att den USA-ledda koalitionen som strider mot IS ska dra sig tillbaka från Irak.

Iranska robotstridskrafter i beredskapsläge

Rapporter kommer också från Reuters om att robotstridskrafter i Iran har fått höjd beredskap. Enligt nyhetsbyrån är det oklart om huruvida det har skett i defensivt eller offensivt syfte. Den amerikanska militären bevakar situationen noga, uppger en militärkälla för Reuters.

Attack mot militärbas i Kenya

Den amerikanska försvarsmakten uppger samtidigt att en militär och två legosoldater har dödats i en attack mot en militärbas i Kenya. Bakom attacken ligger den somaliska terrorgruppen al-Shabaab.

Två personer från det amerikanska försvarsdepartementet har också skadats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet